Ha babát szeretnétek, még fontosabb, hogy tisztában légy a ciklusoddal

Ha babát szeretnétek, még fontosabb, hogy tisztában légy a ciklusoddal

A babatervezés felnőtt döntéseink egyik legizgalmasabbja: elhatározzuk, hogy készek vagyunk felelősséget vállalni egy kis lényért, aki belőlünk származik. A terv megszületését követően a pár a tettek mezejére lép, ám sokszor nem úgy zajlik a dolog, ahogy a filmekben megszoktuk, és nem tartunk egy hónap után kétcsíkos tesztet a kezünkben. Ilyenkor csalódás lesz úrrá rajtunk, ám érdemes elgondolkoznunk, hogy mindent megtettünk-e a siker érdekében, amit csak megtehettünk. Összeszedtük, hogy testünk ismerete hogyan segíthet hozzá egy egészséges kisbabához.

Mi a menstruációs ciklus?

Ugyan sokan gondolhatják, hogy rávágják a kérdésre a választ, azonban mégsem teljesen egyértelmű, hogy egy ciklus hány napot ölel fel és milyen intervallumban mondható normálisnak.

Egy havi menstruációs ciklus a menstruáció legelső napján kezdődik és a következő vérzés első napjáig tart. Orvosi szempontból a 28 napos ciklus az ideális, ám egy-egy hét kilengés bármely irányba még nem tartozik a menstruációs problémák közé. A 28 nap első pár napjában megtörténik a vérzés, majd kis idő elteltével a tüszők a bennük lévő petesejtekkel elkezdenek fejlődni. Míg a ciklus közepén, ovulációkor az a petesejt, amelyik készen áll a megtermékenyítésére, kilökődik a tüszőből, arra várva, hogy találkozzon a spermiummal. Ehhez mindössze 24 óra áll rendelkezésre, majd ennek híján a kialakuló sárgatest elhal, majd a meg nem termékenyített petesejt felszívódik és bekövetkezik a menstruáció.

Ismerd meg a ciklusod – de miért is?

Ciklusunk ismerete alapesetben sem árt, hiszen jó tudni, hogy hogyan tervezzünk nyaralást vagy bárminemű kimenőt. Ehhez pedig tudnunk kell, hogy kell-e bekészíteni valamit ,,vész esetére”. Babatervezésnél különösen fontos, hogy felismerjük, hogy mikor és mi történik a szervezetünkben. Ha kisbabát tervezünk, számítsuk ki, melyek azok a napok, amikor nagyobb eséllyel koronázza siker a próbálkozásainkat. Ez többféle módon is megállapítható: ma már számos telefonos applikáció is lehetőséget nyújt arra, hogy kövessük vérzésünket, amely alapján a várható peteérés napjai is pillanatok alatt előttünk teremnek. Hátrány azonban, hogy ezek az applikációk ugyanarra a sémára épülnek, azaz nem tudják kiszűrni a személyenkénti változásokat, így leginkább arra használhatóak, hogy körülbelül megjósolják a peteérés idejét.

Ha babát szeretnétek, még fontosabb, hogy tisztában légy a ciklusoddal

Érdemes tehát megérteni saját, egyéni ciklusunkat, hiszen ez szükség esetén az orvosunknak is hatalmas segítség, hogy látja, mikor, mi történik testünkben. A naptár-módszer ugyan valamivel több adminisztrációt igényel, mint az applikációk, mégis ezzel tudjuk a leginkább figyelemmel kísérni saját magunkat. Minden apró változás, mozzanat bejegyzésével közelebb kerülhetünk akár az áhított gyermekünkhöz, akár a menstruációs problémák feltárásához – amennyiben vannak.

Menstruációs naptárunkba mindent beleírhatunk, ami ciklusunk szempontjából fontos: a vérzések bármely formáját, legyen az pecsételő, vörös, barna, darabos vagy ,,monszun-jellegű”. Ezenkívül bármilyen folyást bátran feljegyezhetünk, nem is beszélve a szexuális együttlétek dátumáról. Ezen információk alapján kiszámíthatjuk, hogy mely napokon valószínű a peteérés, és ezt egy peteérést kimutató teszttel is alátámaszthatjuk. Ezek az információk könnyebben rávezetik a hozzáértőt arra, hogy kiderítse, milyen problémával áll szemben a pár.

Menstruációs probléma - mi a teendő?

Ha a naptár alapján nyilvánvalóvá vált, hogy valami nem úgy működik, ahogyan kellene, érdemes orvoshoz fordulni. Az orvos ellenőrzi, hogy szerveink megfelelően működnek-e, nem gátolja-e munkájukat esetleg egy ciszta vagy daganat. Ha mindent rendben talál, a hormonvizsgálat következik, ami a pajzsmirigy-működést is ellenőrzi, hiszen egy itt felmerülő probléma is felkavarhatja a női hormonháztartást. A probléma diagnosztizálása után az orvos megkezdi a kezelést, amit a remények szerint hamar siker fog koronázni.

Gyermek tervezésénél általában nemcsak a leendő anyát, hanem a pár férfi tagját is kivizsgálják. Sőt, sok esetben ezzel kezdik a vizsgálatot, ugyanis ez az eljárás sokkal hamarabb megválaszol pár fontos kérdést.

Ha halogatnánk az orvos felkeresését, akkor több gyógyteával is alakíthatjuk ciklusunkat: a cickafark és a palástfű kitűnő segítséget nyújthatnak. Fontos persze kiemelni, hogy ezek a gyógyteák mégha nem is feltétlenül hozzák az elvártakat, ártani biztosan nem árthatnak.

Testünk ismerete rendkívül fontos, különös tekintettel a menstruációs ciklusra, hiszen ez az, ami leginkább befolyásolja azt, hogy mikor várható gyermekünk fogantatása. Ugyan sokan mindenféle számolgatás nélkül vágnak bele és járnak egyből sikerrel, azonban egyáltalán nem ördögtől való módszer az sem, ha minél tudatosabban készülünk fel a terhességre.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek