A petefészekrák sokáig tünetmentes

A petefészekrák sokáig tünetmentes

A petefészek daganat sokszor csak későn okoz tüneteket, amelyek legtöbbször nem is kifejezetten specifikusak. Ennek ellenére az elmúlt évtizedekben némileg csökkent az ilyen tumorok száma és javultak a túlélési mutatók is. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája a betegségről, az okokról, a rizikót csökkentő tényezőkről és a rendszeres szűrés jelentőségéről beszélt.

A nehéz diagnosztizálás ellenére javuló adatok

A National Cancer Intelligence Network beszámolója szerint az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent Angliában a petefészekrák miatt előforduló halálozások előfordulása. Míg 2001-ben 100 ezer nőből 11.2 nő halt bele a betegségbe, 2010-ben ez „csak” 8.8 volt ez az arány. Ez nagyon jó hír, hiszen az Egyesült Királyságban ez az ötödik leggyakoribb daganatfajta a nők közt. Sajnos a petefészek tumort nem csak diagnosztizálni, de kezelni sem könnyű, épp ezért fontos minden ezzel kapcsolatos kutatás, új felismerés.

- A genetikai tényezők miatt érdemes rendszeres nőgyógyászati szűrésen részt venniük azoknak, akiknek a családjában már fordult elő hasonló megbetegedés, valamint azoknak is, akik túl vannak a menopauzán – hangsúlyozza Hernádi doktor. - Mivel a petefészekrák sokáig tünetmentes, ebben a stádiumban csak képalkotó vagy laboratóriumi vérvizsgálattal (tumormarker-meghatározással) azonosítható a daganat. A tünetmentesség és a szűrővizsgálatok hiánya miatt a petefészek daganatos elváltozását ritkán fedezik fel korai stádiumban. Amennyiben már érzékelhető tumor alakult ki, az a szűrés során is könnyen kitapintható.

A petefészekrák pontos szövettani diagnózisához a tumoros területről mintát kell venni. Amennyiben beigazolódik a tumor jelenléte, az áttétek kizárása, illetve pontos behatárolása miatt más vizsgálatok is szükségesek – ezek közül a legkézenfekvőbb a nyirokcsomók kitapintása, az ultrahang, a CT, az MR vizsgálat.

A petefészekrák sokáig tünetmentes

A petefészekrák sokáig tünetmentes lehet

- A jóindulatú tumorok általában nem okoznak súlyos tüneteket, bár, ha nagyra nőnek, az alhas feszülését, valamint szorulásos panaszokat, gyakori vizelési ingert eredményezhetnek. A rosszindulatú daganatok a fenti tüneteken kívül kifejezett fájdalommal, puffadással, teltségérzéssel járnak, később pedig ezekhez társulhat a legyengülés, a fogyás, sőt akár alsó végtagi trombózis is – ismerteti dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája.

- Ha felmerül a petefészek-daganat gyanúja, a tumort műtéttel el kell távolítani, egyúttal szövettani vizsgálattal dönthető el biztosan, hogy milyen típusú a rosszindulatú elváltozás. Ha a beteg a menopauza közelében van, vagy már nem szeretne gyermeket, a méhet és a függelékeket (mindkét oldali petefészket) kell eltávolítani, a műtét célja, a teljes tumor mentesség elérése. A petefészekrák sok esetben összetett kezelést igényel, melyben a sebészeti ellátás mellett kiemelkedő szerep jut a kemoterápiának. A 90-es évekig a citosztatikus terápia fejlődése, ezt követően a biológiai kezelés hozott számottevő javulást a petefészekrák túlélésben, a betegek után követése, a daganat kiújulásának felismerése miatt nagyon fontos.

A nőgyógyászati szűrés tünetmentesen is fontos

A petefészekrákkal kapcsolatban az is az utóbbi évtizedek eredménye, hogy mind az egyéves, mind az ötéves túlélési arány is javult, ennek pedig több oka is lehet. Szerepet játszik benne a felismerés és a kezelés lehetőségeinek javulása, hiszen mind a monitorozás, mind a műtéti- és a kemoterápiás kezelések is fejlődtek.

Ugyanakkor az is igaz, hogy az esélyek a kor előrehaladtával romlanak, és ez minden bizonnyal összefügg az évek során jelentkező peteérések számával – minél nagyobb a szám, annál inkább nő az esély a petefészekrákra.  Vagyis ami akár természetesen leállítja a peteérést – tehát a terhesség, a szoptatás, a menopauza, és egyes fogamzásgátló módszerek – némileg csökkenti a rizikót. Ugyanakkor a lombik kezelések emelik. Mindazonáltal nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres szűrés jelentőségét, minden évben, tünetmentesen is!

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek