Segítség, csomót tapintok ki a bőröm alatt!

Segítség, csomót tapintok ki a bőröm alatt!

A bőr alatti csomók általában nagy riadalmat keltenek, mivel az érintettek attól tartanak, hogy rosszindulatú daganatról van szó. Sajnos kizárni ezt a lehetőséget sem lehet, ám érdemes tudni, a rákon kívül még sok más állapot is kiválthatja ezt a problémát.

Tapinthatunk csomót a bőrben, a bőr alatti zsírszövetben, kötőszövetben, de valamely felületes szervünkben (pajzsmirigy, emlő, here) is.

Segítség, csomót tapintok ki a bőröm alatt!

A jóindulatú csomókra általában a következők jellemzők:

• Puha vagy rugalmas tapintású
• Mobil, vagyis mozdítható, nem kapaszkodik össze a környezetével
• Mérete stagnál vagy csak lassan nő
• Érintésre gyakran fájdalmas
A fent említett jelek csupán általánosságok, erre alapozni diagnózist nem lehet!

Ultrahang vizsgálat szerepe

Az ultrahang segít a diagnózis felállításában, mely egy nem invazív, teljesen biztonságos, többször is ismételhető vizsgálati módszer. Az ultrahangos szakorvos meg tudja állapítani, hogy a vizsgált csomó hol, melyik szervben helyezkedik el, milyen a szerkezete, folyadékos cisztáról, vagy más szövetből álló csomóról van szó. Megfigyeli a daganat határait, esetleges erezettségét. Sokszor az ultrahangos vizsgálat után nincs teendő, vagy időszakos kontrollt javasol a vizsgáló orvos.

Dr. Horváth Ilona
radiológus


Leggyakoribb jóindulatú csomók

Ciszta: Gyakoriak a folyadékot tartalmazó kisebb-nagyobb képletek, amik legtöbbször emlőben, pajzsmirigyben vagy pl. mellékherében felületesen helyezkednek el. Előfordulhat folyadéktartalmú tömlő a térdhajlatban (Baker-ciszta), vagy sűrű kocsonyás anyaggal telt, kemény csomó az inak mentén (ganglion).

Lipoma: A lipomák gyakori jóindulatú zsírdaganatok. A test bármely részén megjelenhetnek a bőr alatti zsírszövetben, de leggyakrabban a vállon, a törzsön, a végtagokon fordulnak elő, és akár ökölnyi méretűre is megnőhetnek. A kisebb lipomák nem igényelnek kezelést, a nagyok azonban fájdalmat okozhatnak, és kozmetikai okokból is ajánlott lehet a sebészi eltávolításuk.

Dermatofibroma: A dermatofibromák kis kemény, tömör csomók, melyek a bőr kötőszövetéből indulnak ki, és a bőrfelszínen észlelhetők. Leggyakrabban fiatal nőkön, különösen a lábakon jelentkeznek. Általában nem igényelnek kezelést.

Duzzadt nyirokcsomó: A nyirokcsomók kicsi, bab alakú mirigyek az immunrendszer nélkülözhetetlen részei, melyek egyfajta szűrőként funkcionálnak. Megduzzadhatnak, legtöbbször valamilyen fertőzésre adott válaszként ‒ ilyenkor nem csak megnőnek, de fájdalmassá is válhatnak. A nyakon, a hónaljban, a combhajlatban tapinthatók ki a legkönnyebben.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek