Dohányzásról leszokás gyógynövények segítségével

Dohányzásról leszokás gyógynövények segítségével

Az tény és mindenki nagyon jól tudja, hogy a dohányzás rendkívül káros az egészségre. Nemcsak a szívbetegségek kialakulásáért tehető felelőssé, hanem a dohányzás számlájára írhatók a légzőszervi betegségek, a rákos megbetegedések, a szívinfarktus és a stroke is. Szerencsére nagyon sok olyan gyógynövény létezik, amely nagy segítségünkre lehet, ha éppen most tervezzük a dohányzás abbahagyását. Mutatjuk is, hogy milyen gyógynövényekre támaszkodhatunk az egyes elvonási tünetek csökkentésében, ha holnaptól nem szeretnénk többet dohányozni.

Az egyik remek gyógynövény, amely a segítségünkre lehet, a gyömbér, hiszen enyhíti az emésztési zavarokat. A gyömbér ezen kívül nagyon hatékonyan csökkenti a cigaretta utáni sóvárgást is. A gyömbérgyökér ráadásul tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Márpedig a dohányos emberek általában tápanyaghiányban is szenvednek.

A dohányzás utáni vágy leküzdésében a kamilla is segíthet. Készítsünk kamillateát, és naponta fogyasszunk belőle 2-3 csészényit, hogy könnyebb legyen a leszokás. A kamilla mintegy antidepresszánsként is működik, hiszen nagyon hatékony az elvonási tünetek kezelésében.

A szegfűszeg is jó választás, ha nem szeretnénk a jövőben dohányozni. Ez a gyógynövény ugyanis olyan illóolajokat tartalmaz, amelyek csökkentik a nikotin utáni vágyat. Csak rágcsáljon el egy-két szegfűszeget, ha rá szeretne gyújtani, és mindjárt sokkal elviselhetőbb lesz a dohányzásról való leszokás.

Dohányzásról leszokás gyógynövények segítségével

A komló enyhe nyugtató hatásokkal rendelkezik, illetve az izmokat is segít ellazítani. Mindkét pozitív hatás nagyon fontos, hiszen a dohányzó ember nemcsak feszült és ideges, hanem ezek az emberek gyakran számolnak be izomfeszültségről is, amikor stresszesek, azaz a leszokás első napjaiban. A komló a cigaretta utáni sóvárgást is segít megszüntetni.

A Gotu kola nevű gyógynövény is enyhíti a feszültséget, illetve fokozza a véráramlást, csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, és aktívan részt vesz a máj méregtelenítésében. Mindemellett a memóriát és a koncentrációt is javítja, ami nagyon lényeges, hiszen ha valaki éppen a leszokással van elfoglalva, akkor gyakran tapasztal memóriaproblémákat, hiszen szinte egész nap csak a cigarettára tud gondolni.

A borsmenta is hasznára lehet annak, aki szeretne leszokni a dohányzásról, ugyanis segít az idegek ellazításában és fokozza a vérkeringést, illetve tisztítja a tüdőt és a légutakat.

Amennyiben le szeretnénk szokni a dohányzásról, úgy az orbáncfűre is bátran számíthatunk. Nyugtató hatásokkal bír, így enyhíti az idegességet és a szorongást, illetve a leszokással együtt járó ingerlékenységet, nyugtalanságot és félelmet is.

Az izsóp azoknak a személyeknek is sokat segíthet, akik COPD nevű betegségben szenvednek a dohányzás miatt. A gyógynövény ugyanis nagyon hatékonyan tisztítja meg a tüdőt a dohányzás okozta váladékoktól.

A koreai ginszeng segíti a testet a stressz kezelésében. A ginszeng segít helyreállítani az egyensúlyt a szervezetben, ami nagyon hasznos azoknak a dohányosoknak, akiknek a szervezete éppen elvonási tünetek miatt szenved a nikotinhiánytól. A ginszeng a szorongást is enyhíteni tudja.

A macskagyökér is nagyon hasznos lehet a leszokás szakaszában, ugyanis csökkenti a nyugtalanságot, a szorongást és az álmatlanságot. Izomlazítóként is működik, és a stresszt is hatékonyan oldja.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek