A melanóma elkerülhető!

A melanóma elkerülhető!

Aki régóta nem vett részt szűrésen, ne halogassa a vizsgálatot, mert a későn felismert melanoma akár távoli daganatáttétek kockázatával is járhat. Az Anyajegyszűrő Központ szakértőit kérdeztük a szűrés fontosságáról, a tünetekről és a vizsgálatokról.

„Általában az évenkénti rendszeresség, amit javasolni szoktunk a betegeknek, ám ez egyénenként is változhat. Ha valaki a rizikócsoportba tartozik, akkor gyakrabban, akár fél-negyedévente is indokolt lehet az szűrés” – mondja dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus.

Mikor érdemes eltávolíttatni?

„A sebgyógyulás több tényezőtől is függ, ám friss hegeknél a legfontosabb teendőnk a fényvédelem. A legjobb, ha a heg területét legalább fél évig nem éri nap. Emellett a szélsőséges hőhatásoktól is tartózkodni kell, a nyári hőség és a fokozott verejtékezés sem kedvez, de a rendkívüli hideggel is épp úgy ártunk a hegesedésnek. Amennyiben tehát nem akut eset miatt várunk műtétre, a legideálisabb ősszel elvégeztetni a beavatkozást” - mondja dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész.

A teljes testtérképes anyajegyszűrés

„A rák több típusával ellentétben a melanoma nemcsak idősebb korban jelent kockázatot, hanem már fiatal felnőtteknél is. A 20-30 éves nők körében vezető halálok, miközben korai stádiumban felismerve és kezelve teljes gyógyulást is elérhetnénk. Ehhez olyan korszerű segítség áll rendelkezésünkre, mint a teljes testtérképes anyajegyszűrés, mellyel dokumentálni tudjuk a legkisebb elváltozásokat is és azokat nyomon követhetjük, hogy a rosszindulatú növedékeket szükség esetén, évszaktól függetlenül bármikor idejében el tudjuk távolítani” - tanácsolja dr. Vincze Ildikó.

A melanóma elkerülhető!

Mikor indokolt orvoshoz fordulni?

Elváltozások esetén ne halogassuk a kivizsgálást. Ezek az ABCDE összefoglaló névvel jelzett tünetek:
- A, mint asymmetry – mennyire szabálytalan, változott-e az anyajegy alakja?
- B, mint border – elmosódott határ, vagy élesen elkülönül a környezetétől?
- C, mint color – homogén színezetű, vagy különböző színárnyalatokat mutat?
- D, mint diameter – 6 mm feletti átmérőjű anyajegyeknél nagyobb a melanoma kockázata.
- E, mint evolving – bármilyen időbeli változás, szín, méret, felszíni eltérésészlelhető-e?

A cikk a Patika Tükör márciusi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek