Hirdetés
A here betegsége, a hydrokele

A here betegsége, a hydrokele

A hydrokele olyan herebetegség, amely a hereburkok folyadékkiválasztó- és visszaszívó képességének rendellenessége. A hereburkok között felszaporodó folyadék a here duzzanatával jár. A hydrokele, azaz a vízsérv ártalmatlan, műtéttel gyógyítható betegség.

Hirdetés
Hirdetés

A here betegségei: a vízsérv

A heregyulladásokat, melyekről a későbbiekben szólunk, egyértelművé teszi a magas láz, gyakran hidegrázás, és az igen heves fájdalom.

A nem gyulladásos megbetegedések egymástól való elkülönítése sokszor nem egyértelmű, de igen lényeges a további kezelés szempontjából.

Mit nevezünk hydrokelének, azaz vízsérvnek? A here burkai között mindig található bizonyos mennyiségű folyadék, mely a hereburkok folyadékkiválasztó és -visszaszívó képességével magyarázható. Ha ez a folyadék valamely okból nem szívódik vissza és felszaporodik a hereburkok között, akár emberfej nagyságú duzzanat is kialakulhat. Ezt nevezzük vízsérvnek. Előzőleg fennálló gyulladásos betegségek (here-, mellékhere-gyulladás) után is kialakulhat, az elvezető járatok hegesedése miatt.

Jellemzője az igen lassú növekedés, mely hónapokig, sőt évekig is eltarthat. Az esetek döntő többségében teljesen fájdalmatlan, még tapintásra, nyomásra sem érzékeny. A túl nagyra nőtt hydrokele esztétikai problémát jelent, súlya és mérete miatt akár a járást is megnehezítheti.

Elkülönítő diagnózis:

Ez utóbbi az a betegség, amely miatt - ha bármiféle heremegnagyobbodást észlelünk -, a lehető legrövidebb időn belül urológus szakorvoshoz kell fordulnunk. Mert lehet, hogy egy ártalmatlan hydrokelével, de lehet, hogy - ha korán felismerjük -, még gyógyítható hererákkal állunk szemben.

A vízsérv kezelése:

Megkísérelhető a folyadék leszívása injekciós tűn keresztül. Ez mindig csak átmeneti megoldás, mert a folyadék újra összegyűlik. Végleges megoldás a műtét lehet, mely az urológiában rutinműtétnek számít.

Dr. Török Alexander, urológus szakorvos, uro-szexológus

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend