Milyen az egészséges bélflóra?

Milyen az egészséges bélflóra?

Bélrendszerünk több futballpályányi belső felületén rengeteg mikroorganizmus található, hasznosak és kártékonyak egyaránt. Amíg ezek egyensúlyban vannak, addig nincs baj. Ám ha felborul az egyensúly - akár egy antibiotikum-kúra következtében -, minél hamarabb helyre kell állítanunk azt. Ehhez nem árt tudnunk, mik azok a pro- és prebiotikumok...

Milyen az egészséges bélflóra?

Bélrendszerünk több futballpályányi belső felületén rengeteg mikroorganizmus található, hasznosak és kártékonyak egyaránt. Amíg ezek egyensúlyban vannak, addig nincs baj. Ám ha felborul az egyensúly - akár egy antibiotikum-kúra következtében -, minél hamarabb helyre kell állítanunk azt. Ehhez nem árt tudnunk, mik azok a pro- és prebiotikumok.

Milyen az egészséges bélflóra?

Emésztőrendszerünkben rengeteg mikroorganizmus található, köztük hasznos és kevésbé hasznos baktériumokkal. Ezek összessége a bélflóra, amelyben normális esetben egyensúlyban vannak a "jó" és a "rossz" összetevők. Ilyen esetben hatékonyan veszi fel a harcot a kártékony baktériumok és vírusok ellen, méregtelenít, védi a bélnyálkahártya épségét, csökkenti a gyulladáskeltő anyagok termelődését és biztosítja az immunrendszer kiegyensúlyozott működését.

Fontos tudnunk, hogy például az antibiotikum, különösen a széles spektrumú szer "nem válogat": a hasznos és a káros baktériumokat egyaránt elpusztítja. Antibiotikum-kúra után ezért különösen figyeljünk arra, hogy helyreállítsuk a bélflóra egyensúlyát!

Hatalmas bélflóra

Amikor a bélflóráról van szó, valójában hatalmas méretekről beszélünk: mint dr. Bende János, a Péterfy Sándor utcai Kórház Általános Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa mondja, a sok méteres bélrendszerünk belső felülete több futballpálya beterítésére is alkalmas lenne! Így nem csoda, hogy ha valamilyen folyamat beleavatkozik a bélflóra működésébe, akkor nagyon sok kár keletkezhet. Ilyen tényező lehet az antibiotikum szedésén túl a helytelen táplálkozás vagy a fertőzések is.

............................................................................................................

Antibiotikumot szed gyermeke? Hasmenése van?

Segítenek a jófej bacik!

Bonolact Pro+kid probiotikum gyermekeknek

3-hónapos kortól adható granulátum

Mi a Bonolact Pro+kid ?

A Bonolact Pro+kid csecsemők  és kisgyermekek élettani sajátosságai figyelembevételével kifejlesztett, 5-féle probiotikus baktériumtörzset tartalmazó speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer. Fogyasztása károsodott bélflóra (antibiotikum szedése, hasmenéssel járó megbetegedések, korai tápszeres táplálás) esetén javasolt.

Meddig javasolt a készítmény alkalmazása?

A Bonolact Pro+kid 15 vagy 30 napra elegendő adagot tartalmaz, melynek végigszedése javasolt minden esetben: antibiotikum szedése esetén már az antibiotikum-kúra alatt, majd utána is; emésztőrendszeri problémák esetén (székrekedés, puffadás, tápszerváltás) hosszabb alkalmazása is javasolt lehet.

Milyen az egészséges bélflóra?

Milyen előnyös tulajdonságai vannak a Bonolact Pro+kidnek?

  • A legkisebbeknek is adható: a Bonolact Pro+kid már 3-hónapos kortól adható

  • Könnyen adagolható: a Bonolact Pro+kid granulátum anyatejben, tápszerben, bármilyen langyos ételben, italban könnyedén feloldható

  • Gyermekbarát: a Bonolact Pro+kidben megtalálható probiotikus törzseket kifejezetten a csecsemők emésztőrendszerének sajátosságaira figyelemmel választották ki

Kapható vény nélkül a patikákban 15g-os és 30g-os kiszerlésben.

Csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.

www.bonolact.hu

(X)

..................................................................................................................

A bélflóra egyensúlyának felborulása azt jelenti, hogy bizonyos baktériumfajták száma csökken, másoké viszont megnő a mikroorganizmus-közösségben. Ha ez megtörténik, akkor fennáll annak a veszélye, hogy elpusztulnak a bélbolyhok, a bélfal pedig áteresztővé válik. Így a salakanyagok toxinjai közvetlenül a hashártyára kerülhetnek, szinte visszafordíthatatlan zavart szenvedhet a keringés és a kiválasztás, ami akár életveszélyes állapotot is eredményezhet!

A bélflóra egyensúlyának felborulására elsősorban a hasmenés, a puffadás és az emésztési problémák hívhatják fel a figyelmünket.

Probiotikumok

Ha felborult a bélflóra egyensúlya, a lehető leghamarabb meg kell próbálnunk helyreállítani azt. Ennek nem az a módja, hogy elpusztítjuk a káros baktériumokat, hanem az, hogy erősítjük a hasznosak jelenlétét.

Ezek a jótékony mikroorganizmusok a probiotikumok. Az elnevezés a görög pro bios ("az életért") kifejezésből ered. A bélflórában megtalálható probiotikumok - mint például a Bifidobacterium-, a Lactobacillus- vagy a Streptococcus-fajok - fontos szerepet játszanak a tápanyagok lebontásában, az immunrendszer erősítésében és a szabadgyök-képződés megakadályozásában.

Megelőzésképpen vagy enyhe panaszok esetén érdemes olyan élelmiszereket fogyasztanunk, amelyekben természetes formában megtalálhatóak a probiotikumok. Ilyenek például az élőflórás joghurtok, a kefirek, a tejtermékek. Érdekesség, hogy a Biblia szerint Ábrahám azért élt olyan sokáig, mert rendszeresen "savanyú tejet" fogyasztott.

Sok esetben szintén érdemes a patikákban kapható, mesterségesen előállított probiotikumos készítményeket szedni. Ezekkel kapcsolatban fontos követelmény, hogy a szájon át bevitt baktériumok képesek legyenek változatlan formában eljutni a vastagbélbe és ott megtelepedni.

Prebiotikumok

A prebiotikumok olyan anyagok, amelyek fokozzák a probiotikumok termelődését és megtapadását, miközben gátolják a káros baktériumok megtelepedését. Olyan, nem emészthető élelmiszer-összetevőkről van szó, amelyekre nincsenek hatással a gyomor- és a bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimjei, így változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, hogy ott fejtsék ki jótékony hatásukat. A leggyakrabban emlegetett prebiotikumok az oligoszacharidok és az inulin. Természetes formában megtalálhatóak többek között a babban, a borsóban, a hagymában, a fokhagymában, a káposztafélékben és a csicsókában.

A tehéntej is tartalmaz prebiotikumokat, de az anyatej 160-szor annyit! Ezért is van olyan nagy jelentősége a minél tovább tartó szoptatásnak: az anyatejjel táplált csecsemők - születéskor még steril - bélflórájában inkább a "jó" baktériumok telepednek meg, amelyeket más módon szinte nem is lehet bejuttatni a pici szervezetébe.


Kapcsolódó írások