Heredaganat

A heredaganat a fiatal férfiak betegsége. Kevés szó esik róla, pedig jó tudni, hogy ha korai stádiumban felismerjük, nagyon hatékonyan kezelhető!

Magyarországon évente körülbelül 500 új hererákot diagnosztizálnak. A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, de úgy tűnik, szerepet játszhatnak benne a magzati korban érvényesülő hormonális változások. Sokkal gyakrabban fordul elő továbbá azoknál a fiúknál-férfiaknál, akiknek nem szállt le a heréjük. Érdemes már a kisfiúknál figyelemmel követni, leszállt-e a here: ha nem, ezt a problémát minél előbb meg kell oldani. Ezek a férfiak a here visszahelyezése után is veszélyeztetettebbek lesznek, ám az esetlegesen kialakuló daganat felismerése és kezelése könnyebb lesz.

Sorsdöntő hónapok

- A heredaganat leginkább a 20-40 éves korosztályt érinti - mondja dr. Kardos Róbert urológus, sebész, onkológus. - Az a tapasztalatom, hogy a férfiak sajnos nem nagyon tudnak erről a betegségről. Ha a környezetükben előfordul egy-egy eset, akkor pánikszerűen elrohannak egy vizsgálatra, de egyébként nem elég felvilágosultak. Sokan szégyenlősek, és még ha fel is figyelnek valamilyen szokatlan elváltozásra, akár hónapok is eltelnek, mire szakorvoshoz fordulnak. Pedig fontos tudniuk, hogy a heredaganat esetében akár 2-3 hónap is sorsdöntő lehet! Korai felismerés mellett nagyon jó eredményeket érhetünk el.

Volt olyan páciensem, aki azért keresett fel, mert már jó ideje nem sikerült teherbe ejtenie a feleségét. Egy másik betegem partnere visszatérő gyulladásoktól szenvedett. A harmadik esetben az illető partnere észlelte a gyanús változást. Mindegyik esetben heredaganatra derült fény.

A férfiak maguk is felismerhetnék a heredaganatot: erre szolgál az önvizsgálat, amely havonta csupán néhány percet vesz igénybe. Jó lenne minél előbb elsajátítatni ezeket az egyszerű mozdulatokat, hiszen így később lehet viszonyítani a már megismert, normális állapothoz (súlyhoz, mérethez, elhelyezkedéshez, keménységhez). Ha bármi gyanúsat észlelünk, várakozás nélkül, sürgősen forduljunk urológushoz. Az enyhe emlőduzzanat vagy a kimelegedés, kipirosodás is daganatra utalhat. Azért ne essünk pánikba, hiszen a tünetek hátterében egyéb okok, például gyulladás, vizenyő, vízsérv vagy a mellékhere cisztás betegsége is állhat.

Gyorsan közbelépni

A szakorvos egyszerű tapintásos vizsgálatot végez, és ha szükséges, az ultrahangot is segítségül hívja. A vérből is kimutathatóak olyan anyagok, amelyek jelzik a daganatot. Ha indokolt, komputertomográfiával állapítja meg a daganat kiterjedtségét.

- Ha beigazolódik a heredaganat gyanúja, akkor azt a lehető leghamarabb, napokon belül meg kell operálni - hangsúlyozza dr. Kardos Róbert. - Ha a beteg túl sokáig várt, mielőtt orvoshoz fordult, lehet, hogy a műtét önmagában már nem elég, ilyenkor kiegészítő sugár- vagy kemoterápiás kezelést kell kapnia. Ha kezdeti stádiumban elkapjuk a daganatot, 90 százalék a gyógyulás esélye, az idő előrehaladtával azonban drámaian csökken, de akkor sem reménytelen a helyzet.

Az érintett here eltávolítása szerencsére nem befolyásolja a későbbi gyermekvállalást. Ha azonban kemoterápiás kezelés szükséges, akkor előtte érdemes spermabankban elhelyezni egy "betétet". Nem jellemző, hogy az egyik here hiánya esztétikai problémát okozna, de ha mégis: ma már lehetséges a protézissel történő pótlás.

- Gyakori tapasztalatom, hogy míg a testi felépülés hamar lezajlik, addig lelkileg több idő szükséges a heredaganat feldolgozására - mondja az urológus. - Akár egy-két évbe is beletelik, mire a fiatalember megemészti, hogy mi történt vele. Öt-hat év múlva pedig gyakran teljesen nemtörődömmé válnak az érintettek. Hangsúlyoznám, hogy ekkor is fontos a rendszeres önvizsgálat. A hölgyeket pedig arra biztatnám, ha ők észlelnek elváltozást, ne hagyják annyiban a dolgot: ne nyugodjanak addig, amíg párjuk fel nem keres egy szakorvost.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek