A modern ember betegsége: piriformis szindróma

A modern ember betegsége: piriformis szindróma

Kellemetlen nyomó fájdalomként érezzük, és jellemzője, hogy huzamosabb ideig ülve erősödik, vagy épp üléskor jelentkezik, például egy hosszabb autóút vagy íróasztali munka után. A piriformis szindróma gyakran az isiász következményeként lép fel.

Akár zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor nyilall bele a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász áll a fájdalom mögött. Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek összefoglaló neve.

A fájdalom fartájékon jelentkezik

Nem véletlenül nevezik a modern ember betegségének, ugyanis leggyakrabban az ülő életforma vezet az isiász, vagyis az ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába kialakulásához. Az isiász talaján pedig kialakulhat a piriformis szindróma nevű betegség. Ez azt jelenti, hogy az ischiadicus ideg lefutása pályáján a piriformis izom alatti résben valamilyen okból nyomás alá kerül, és az idegpálya mentén fájdalom, zsibbadás alakulhat ki, valamint az ideg által beidegzett izmok gyengesége. A panaszok rendszerint a fartájékon jelentkeznek, de akár a comb hátsó részébe is lesugározhatnak.

A piriformis szindróma sokszor már a jellegzetes tünetek alapján is diagnosztizálható, de a kivizsgálás során azt is fel kell mérni, mennyire mozgékony a csípő, milyen mozgásokra képes, illetve nem képes. Szükség lehet MRI vizsgálatra, esetleg ideggyógyász konzíliumra is.

A modern ember betegsége: piriformis szindróma

Mozgás és orvosi eljárások segíthetnek

Ha kiderül, hogy valóban piriformis szindrómáról van szó, a fizikális terápia, a gyógymasszázs enyhíti a nyomást az idegeken, gyors segítséget adhat. Ezen kívül fontos megerősíteni a csípő izmait és egyben a rugalmasságukat is fokozni. Ehhez szakszerű és biztonságos iránymutatást adhat a gyógytornász és a mozgásterapeuta. Mielőtt belevágnánk bármiféle mozgásprogramba, mindenképpen fontos a diagnózis felállítása.

A fenékben jelentkező fájdalmat komolyan kell venni, hiszen a gyakori okokon túl számos egyéb forrása is lehet, a pilonidális cisztától a csípő-keresztcsont ízületi gyulladásig, a végbél megbetegedéséig. Éppen ezért akár gyengeséget érzünk a lábunkban, akár gyulladásra utaló tüneteket tapasztalunk, akár bizonyos mozdulatok váltják ki a fájdalmat, mindenképpen ki kell vizsgáltatni azt.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
sebésze, fájdalomspecialista, neurálterápia szakorvos

Kapcsolódó írások