Meseanyó akcióban

Meseanyó akcióban

Molnár Éva, azaz Vavyan Fable hazánk egyik legkedveltebb írónője, eddig 45 könyve jelent meg. Utánozhatatlanul egyedi stílusa, humorral fűszerezett regényei nem nélkülözik az akciók mellett az emberi érzelmek és értékek közvetítését sem.

Egészségügyi iskolában végeztél. A könyvedben szereplő nők általában keménykötésű amazonok, zsarulányok. Honnan jött az ötlet, hogy ápolónő legyél?
Nem izgatott, hogy mi leszek, ha nagy leszek, 11 éves koromban rákattantam az írásra, ezt akartam csinálni, míg élek. Írtam, olvastam és kamaszodtam tízes éveimben, az iskolai anyagból az maradt meg bennem, amit érdekességként/élményként tudtak átadni a tanárok, ez főleg a humán tárgyaknál működött. Az egészségügyi suliba nem kellett felvételizni, oda mehettem a nem pont kitűnő bizonyítványommal is. A középiskolai évek alatt sem lettem rabja a nővérkedésnek, hanem aztán később, amikor érettségi után felvettek a Honvéd Kórház egyik belgyógyászati osztályára...! Néhány hónapon belül önként és mohón megtanultam az addig félretaszigált anyagot, és persze rengeteget hozzátanultam az életből-gyakorlatból. Imádtam nővér lenni, eleinte néhány évig alig írtam, ám egy napon elvarázsolódtam újfent, és azóta nincs megállás.


Sok író utazik, járja a világot, élményeket gyűjt, te viszont többre becsülöd a csöndet, a nyugalmat, a vidéki életet. Honnan jön az ihlet ezekhez a kemény karakterekhez, helyszínekhez, akciójelenetekhez?
Én sem punnyadok otthon januártól decemberig. Sokat utaztam-utazom, főleg Európában, kedvenc szigetem a brit, ott több regényt is fogantam, pusztán azáltal, hogy nyitott szívvel-lélekkel jártam be tájait. Ahhoz azonban, hogy az élményeket-átélteket feldolgozzam, "szublimáljam", nyugalom szükséges, mivel a regény születése-létrejötte iszonyatos belső feszültséggel jár, külső ingerek ilyenkor már nem kívánatosak, zavaróak (de persze jönnek, a vidéki életben is, miért pont ott ne...?!) Szóval képzeletben és/vagy valóságosan repülök egy nagyot, aztán beülök a fészekbe, kotlani. S hogy az ihlet honnan jön? Mindig máshonnan, jövet-menet észreveszek valamit, karakteres embert, fantáziamozgató helyszínt (stb.), vagy valami továbbgondolkodtatót látok-hallok a hírekben - és máris beindulok. Az agyam így működik, ilyen mozgatórugóra jár, nálam minden behatásból akció- és/vagy kalandregény születik.

Olyan nők a főszereplőid, akik kemények, és bár van kapcsolatuk, pasijuk, de mindig önálló személyiségként is léteznek. Te régóta élsz házasságban, mennyire vagy önfejű, mennyire szereted megtartani a szabadságot a párkapcsolaton belül?
Nagyon. A házasságomban ez nem is okoz döccenőt, a férjem nyitott lélek, kezdettől elegendő teret és levegőt biztosít nekem az önállósághoz, tán ezért vagyunk együtt ezersok éve. Inkább a köznapi életben botránkoznak meg némelyek a szabadságomtól, az erkölcsi mércémtől, az életfelfogásomtól. Szabadság alatt azt értem, hogy nem hízelgek, nem hódolok be senkinek. Nem hagyom szó nélkül a szóvá teendőt. Nem szektásodom, nem rajongok eszetlenül senkiért-semmiért, önállóan gondolkodom, nem a mások által diktált-szuggerált sémák szerint. Nem küzdök a megfelelésért, sem pedig azért, hogy elfogadjanak olyanok, akiket soha nem bírnék az eszükért vagy a moráljukért szeretni. Ez nyilván sok konfliktust gerjeszt, így hát munícióhoz jut a regényírói képzelet. Úgy vélem, a hősnőim is abból a világból jönnek, amelyet így teremtettem magam köré.

(A teljes interjút a májusi Patika Tükörben olvashatják!)

Meseanyó akcióban

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek