Fogamzásgátlási módszerek

Fogamzásgátlási módszerek

A fogamzásgátlás az a téma, amelyről soha nem lehet eleget és elégszer beszélni. Bár hazánkban az utóbbi években csökkent a terhességmegszakítások száma, ez az érték még mindig meghaladja a szülésszámot.

Ráadásul igen elkeserítő az az adat, mely szerint az abortuszok 16 százaléka 18 év alatti leányoknál történik.

Ma már Magyarországon is mindenféle fogamzásgátlási lehetőség elérhető. A fiatalok azonban nem igazán használják ezeket, melynek valószínűleg anyagi okai is vannak, hiszen a fogamzásgátló tabletták meglehetősen drágák. Másrészt még mindig él a rossz beidegződés, a nőgyógyásztól való félelem, s mivel a tablettákat csak receptre lehet kapni, orvoshoz kell menni ahhoz, hogy hozzájussanak. Egy terhességmegszakítás azonban több mint 20 ezer forintba kerül - hiszen ezt nem finanszírozza a társadalombiztosítás -, 18 éves kor alatt a szülő beleegyező nyilatkozata is szükséges, hogy az esetleges szövődményekről már ne is beszéljünk. Mindenképpen fontos tehát, hogy a fiatal lányok - a szexuális élet megkezdése előtt - keressenek fel egy nőgyógyászt.

A terhességmegszakításra jelentkezők másik nagy csoportjába a 35 év feletti nők tartoznak, akik úgy gondolják, hogy ők már nem lehetnek terhesek, illetve - esetleg - már nem élnek olyan aktív nemi életet, hogy szükség legyen állandó fogamzásgátlásra. Abban igazuk van - még ha rendszeresen menstruálnak is -, hogy már nincs minden hónapban peteéréssel járó ciklusuk. Ám elég egy olyan ciklus a teherbeeséshez, melynél történt peteérés. Miután úgy gondolják, hogy kevesebb eséllyel lehetnek terhesek, kevésbé óvatosak.

Lehetőségek a fogamzásgátlásra

Megszakításos közösülés

Ez a módszer csak tapasztalt, összeszokott partnereknek ajánlható.

Biztonsági foka 60-65 százalék, ugyanis az ejakuláció előtt a férfiak húgycsövéből néhány, ún. bonjour csepp távozik, mely már tartalmaz spermiumokat. Ennek távozását a férfiak nem érzik, ám ilyenkor is bekövetkezhet megtermékenyítés, ezért nem biztonságos.

Óvszer

Többféle méretben és minőségben kapható, az erekcióban lévő péniszre kell felhúzni. Biztonsági foka 80 százalék, spermicid krémekkel kombinálható. Nagy előnye, hogy véd az AIDS és a nemi betegségek ellen. Néha allergiát okozhat. Könnyen hozzáférhető, hiszen sok helyen kapható: gyógyszertárakban, illatszerboltokban, közértekben.

Fogamzásgátlási módszerek

Alkalmi partner esetén még akkor is ajánlatos használni, ha egyéb módon is történik fogamzásgátlás. Viszont ismeretlen partner esetén nem ajánlatos csak erre hagyatkozni, mert ha megtagadja az alkalmazását, akkor létrejöhet nem kívánt terhesség.

Fogamzásgátló tabletták

A fiatal korosztálynak elsődleges fogamzásgátlóként javasolható. Hazánkban közel harmincféle tabletta van forgalomban. A jelenleg kapható fogamzásgátló tabletták mind korszerűek, általában minimális hormondózisúak.

Vannak olyan készítmények, amelyek a nagyon fiatal, illetve a változó korú hölgyeknek javasolhatók. Az, hogy kinek melyik tabletta a jó, az az alkatától függ. Általában a molettebb, nőiesebb testalkatú hölgyeknek a kicsit több hormont tartalmazó készítmény válik be, míg a sovány, fiús alkatúaknak az alacsonyabb hormondózisúak. (Ezt azonban mindig a nőgyógyász orvos döntse el.)

Fogamzásgátlási módszerek

Még a szerint is lehet gyógyszert ajánlani, hogy kinek milyen a bőrtípusa. Más ajánlott pattanásos, és más a szép, sima bőr esetén. Egészségkárosodást nem okoznak, azonban a gyógyszer abbahagyása után a hormonrendszer átmeneti zavarát eredményezhetik.

Ezért ajánlott legalább háromévenként minimum három hónap szünetet tartani.

Ha egy fogamzásgátló szedése esetén hízás és hányinger jelentkezik, nem kell megvárni a tekintélyes súlygyarapodást, hanem időben szólni kell a nőgyógyásznak, és át kell térni valamilyen más készítményre. Fél évvel a kívánt terhesség előtt ajánlatos a pirulák szedését abbahagyni.

A gyógyszerek biztonsági foka 98 százalék, természetesen rendszeres, nem kifelejtett szedés esetén, hiszen alacsony hormondózisuk miatt - kihagyás esetén - nem biztonságos a védelem és vérzészavar léphet fel. A fogamzásgátlók mellett sok C-vitamin és kalcium fogyasztása javasolt.

Esemény utáni tabletta

Ez a tabletta a védekezés nélküli nemi élet után 72 órával bevéve, de még a ciklus második felében, a várható menzesz előtt is 60-70 százalékban kivédi a nem kívánt terhességeket.

E védekezési módot szükség esetén ajánljuk, és a nőgyógyászok sürgősséggel felírják

IUD, köznéven spirál

Elsősorban a már szült nők fogamzásgátlási lehetősége. Nagyon ritka esetben - bizonyos belgyógyászati és pszichiátriai kórképek fennállásakor - nem szült nők is használhatnak minispirált.

Léteznek hagyományos és gyógyszerrel bevont spirálok. Az utóbbiak biztonságosabbak, jobbak, azonban sokkal drágább a hagyományos IUD-nél.

Sterilizáció

Végleges fogamzásgátlási eljárás. 40 éves kor felett bárkinél, 35 éves kor felett 3 gyermek, 30 éves kor után 4 gyermek esetén kérhető. Egyéb esetben csak orvosi indikáció alapján végezhető el. Laparoszkópiás műtéti beavatkozás, visszafordítani csak hasi műtéttel lehet.

Egyéb helyi fogamzásgátló készítmények

Gyógyszertárakban kaphatóak krém, kúp, kis tampon, vagy szivacs formájában. Ezek a - fogamzásgátláson túl - védenek bizonyos bakteriális, gombás és vírus eredetű fertőzések ellen is. Használatuk ajánlott alkalmi partner esetén önállóan, vagy egyéb fogamzásgátlás mellett. Ezeknél a készítményeknél nagyon fontos a használati utasítás pontos betartása.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek