10 gyümölcs, amit minden mennyiségben megehetsz

10 gyümölcs, amit minden mennyiségben megehetsz

A gyümölcs egészséges tápláléknak számít, mégsem ehetünk belőle mértéktelenül, hiszen némelyik rengeteg cukrot tartalmaz. Összegyűjtöttük azt a 10-et, amit nyugodtan fogyaszthatunk.

 

 

10. Eper

100 g eper 5,5 gramm szénhidrát

Az érett, magyar eper magában is istenien édes, ennek ellenére sokan fogyasztják cukorba mártva. Ehelyett együnk mellé inkább görög joghurtot, esetleg tegyük a reggeli müzlinkbe.

10 gyümölcs, amit minden mennyiségben megehetsz

 

9. Mézdinnye

100 g mézdinnye – 5,3 gramm szénhidrát

A görögdinnyéhez képest a mézdinnyében kevesebb a cukor. Előételként egy vékony szelet levegőn szárított sonkába tekerve tökéletes.

 

8. Homoktövis

100 g homoktövis – 5,2 gramm szénhidrát

Bár a homoktövist nem szoktuk úgy majszolgatni, mint például a cseresznyét, a belőle készült bio ivóleveknek nagyszerű élettani hatásai (erős immunerősítő) vannak. Ha nem gyümölcsléként fogyasztjuk, teaként is érdemes kipróbálni.

 

7. Málna

100 g málna – 4,8 gramm szénhidrát

Akár magában esszük, akár süteményt készítünk belőle, a málna az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs. Nem is kell aggódnunk miatta, hiszen cukortartalma sem túl magas.

 

6. Acerola

100 g acerola – 3,6 gramm szénhidrát

Az acerola valójában egy cseresznyefajta, nem gyakran találkozunk vele a piacon, de a gyümölcslevek összetevőjeként sokszor láthatjuk. Érdemes fogyasztani, mert C-vitamin tartalma nagyon magas.

 

5. Szeder

100 g szeder – 2,7 gramm szénhidrát

Magában, joghurttal, pudinggal, akár fagylalttal is – a szeder tökéletes nassolnivaló. Ha nem esszük meg azonnal, érdemes kifacsarni, isteni gyümölcslé készül belőle.

 

4. Papaya

100 gramm papaya – 2,4 gramm szénhidrát

Bár nálunk nem őshonos növény, néha megengedhetünk magunknak egy-egy szemet belőle. Akkor érdemes megvásárolni, ha sárgás-pirosas a színe, és kissé be lehet nyomni. Az érett papaya finom édes, ha mégis kissé éretlent sikerült hazavinnünk, készítsünk belőle salsát a kukoricachips mellé.

 

3. Zöldcitrom

100 gramm zöldcitrom – 1,9 gramm szénhidrát

Valóban nem meglepő, hogy a zöldcitromban nincs sok cukor, hiszen nem is édes. Magában nem is esik jól, viszont isteniek vele a limonádék és a koktélok is.

 

2. Rebarbara

100 gramm rebarbara – 1,4 szénhidrát

Minél pirosabb, annál édesebb a rebarbara, amiből készíthetünk süteményt, de kompótként is isteni. Érdemes kipróbálni, még ha kicsit szokatlan is.

 

1. Avokádó

100 gramm avokádó – 0,4 gramm szénhidrát

Az avokádó igazi kincs a konyhában, bár magában nem nagyon fogyasztjuk, készíthetünk belőle szénhidrátszegény süteményt, fagylaltot, mártogatóst, de tehetjük salátákba is. Ha túl kemény, amikor megvesszük, tegyük papírzacskóba, abban bepuhul.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek