10 gyümölcs, amit minden mennyiségben megehetsz
A gyümölcs egészséges tápláléknak számít, mégsem ehetünk belőle mértéktelenül, hiszen némelyik rengeteg cukrot tartalmaz. Összegyűjtöttük azt a 10-et, amit nyugodtan fogyaszthatunk.
10. Eper
100 g eper 5,5 gramm szénhidrát
Az érett, magyar eper magában is istenien édes, ennek ellenére sokan fogyasztják cukorba mártva. Ehelyett együnk mellé inkább görög joghurtot, esetleg tegyük a reggeli müzlinkbe.
9. Mézdinnye
100 g mézdinnye – 5,3 gramm szénhidrát
A görögdinnyéhez képest a mézdinnyében kevesebb a cukor. Előételként egy vékony szelet levegőn szárított sonkába tekerve tökéletes.
8. Homoktövis
100 g homoktövis – 5,2 gramm szénhidrát
Bár a homoktövist nem szoktuk úgy majszolgatni, mint például a cseresznyét, a belőle készült bio ivóleveknek nagyszerű élettani hatásai (erős immunerősítő) vannak. Ha nem gyümölcsléként fogyasztjuk, teaként is érdemes kipróbálni.
7. Málna
100 g málna – 4,8 gramm szénhidrát
Akár magában esszük, akár süteményt készítünk belőle, a málna az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs. Nem is kell aggódnunk miatta, hiszen cukortartalma sem túl magas.
6. Acerola
100 g acerola – 3,6 gramm szénhidrát
Az acerola valójában egy cseresznyefajta, nem gyakran találkozunk vele a piacon, de a gyümölcslevek összetevőjeként sokszor láthatjuk. Érdemes fogyasztani, mert C-vitamin tartalma nagyon magas.
5. Szeder
100 g szeder – 2,7 gramm szénhidrát
Magában, joghurttal, pudinggal, akár fagylalttal is – a szeder tökéletes nassolnivaló. Ha nem esszük meg azonnal, érdemes kifacsarni, isteni gyümölcslé készül belőle.
4. Papaya
100 gramm papaya – 2,4 gramm szénhidrát
Bár nálunk nem őshonos növény, néha megengedhetünk magunknak egy-egy szemet belőle. Akkor érdemes megvásárolni, ha sárgás-pirosas a színe, és kissé be lehet nyomni. Az érett papaya finom édes, ha mégis kissé éretlent sikerült hazavinnünk, készítsünk belőle salsát a kukoricachips mellé.
3. Zöldcitrom
100 gramm zöldcitrom – 1,9 gramm szénhidrát
Valóban nem meglepő, hogy a zöldcitromban nincs sok cukor, hiszen nem is édes. Magában nem is esik jól, viszont isteniek vele a limonádék és a koktélok is.
2. Rebarbara
100 gramm rebarbara – 1,4 szénhidrát
Minél pirosabb, annál édesebb a rebarbara, amiből készíthetünk süteményt, de kompótként is isteni. Érdemes kipróbálni, még ha kicsit szokatlan is.
1. Avokádó
100 gramm avokádó – 0,4 gramm szénhidrát
Az avokádó igazi kincs a konyhában, bár magában nem nagyon fogyasztjuk, készíthetünk belőle szénhidrátszegény süteményt, fagylaltot, mártogatóst, de tehetjük salátákba is. Ha túl kemény, amikor megvesszük, tegyük papírzacskóba, abban bepuhul.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

