Mennyi idő alatt fertőz a kullancs?

Mennyi idő alatt fertőz a kullancs?

Áprilistól júniusig tart az év első, nagyon intenzív kullancs inváziója, de az őszi időszakban is oda kell nagyon figyelni a megelőzésre illetve az eltávolításra. Ezért is fontos tudni, hogy a csípés után mennyi idő múlva fertőz. A különféle kullancsfajok vérszívási ideje különböző, emiatt változik kullancsfajonként a fertőződés ideje.

A kullancsok által terjesztett vérfesték-vizeléses láz a kullancs bőrberögzülésétől kezdődően 4-8 órán belül fertőz, a Lyme-kór baktériumának véráramba kerüléséhez 48-72 órára van szükség. Ezért is fontos, hogy olyan eszközzel távolítsuk el a kullancsot, amellyel nem nyomjuk be vérkeringésünkbe a még be nem jutott kórokozó-tartalmú kullancsnyálat. A kullancsot biztonságosan eltávolíthatjuk a gyógyszertárakban is kapható kullancseltávolító kanállal.

Tudnunk kell, hogy a kullancsok bőrberögzülésének kezdő időpontjához képest 4-8 órán belül már fertőzhet a vérfesték-vizeléses láz (Babesiosis) kórokozója. Arra, hogy Lyme-kór (Lyme borreliosis) baktériuma az áldozatba kerüljön, a kullancs bőrberögzülésétől számítva 48-72 óra elteltével van esély.

A többi, kullancs terjesztette kórokozó a néhány órától néhány napig terjedő időszakban juthat be az élősködő nyálával az áldozatba.

Kontinensünkön a kullancs terjesztette fertőző betegségek közül előfordul a nyúlpestis (tularemia), a kérdőjeles láz (Q-láz), a vérzéses kullancsláz (Ehrlichiosis), a mediterrán foltos láz, a Tibola és a közismert agyhártya- és agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis).

E kórokozók az embereket és a háziállatokat egyaránt megmegbetegíthetik. Sokakban felmerülhet a kérdés: miért különböző a különféle kórokozók áldozatba jutásának ideje?

A különféle kullancsfajok eleve más-más ideig szívnak vért áldozatukból, s így is változik kullancsfajonként a fertőződés ideje.

Továbbá fontos az a kullancsélettani tényező is, miszerint a kullancsoknak kilencféle nyálmirigye van, s mindegyik nyálmirigy más-más feladattal bíró nyálat termel az érzéstelenítés, a szúrás, a rögzülés, a vérszívás és a kilökődés végzéséhez. (Nekünk embereknek egyféle nyálat termelnek a nyálmirigyeink.)

A kullancsok sokféle nyálmirigyében eltérő kémiai és biológiai környezet van, mely azt eredményezi, hogy a különféle környezeti igénnyel bíró kórokozók "megbeszélték egymás között", hogy ki melyik nyálmirigyet választja a kullancsban. Ez a helykiválasztás egyben az áldozatba jutás idejét is meghatározza, mert a nyálmirigyek a szerint lépnek működésbe, hogy a kullancs a "kosztolásának" mely fázisában van.

Ez az összehangolt csapat - a kullancs és a kórokozók - "együtt" adják a fertőződés időpontját és a veszély fő helyét, a "kullancs nyakát", ahol gyöngyfüzérszerűen húzódnak a kóranyaggal teli nyálmirigyek.

Ezért fontos tudni azt, hogy nem szabad olyan eszközt, vagy módszert alkalmazni a kullancs eltávolítására, mely a kullancs "nyakának" megragadását célozza, mert akkor magunk "nyomhatjuk" be a kullancs csípte egyénbe a még be nem jutott kórokozó-tartalmú kullancsnyálat.

A kifejlett kullancs biztonságos, fertőzésveszély-mentes eltávolítására a kullancseltávolító kanál alkalmazható. Ez az új eszköz úgy nyomja ki a bőrből a kifejlett kullancsot, mint ahogy a meggymag kinyomó a meggyből a magot. A kanál megkapta - több nemzetközi díj mellett - a Találmányi Világkiállítás aranyérmét is. Az új magyar eszköz kapható az állatpatikákban, a gyógyszertárakban és drogériákban. További információ elérhető a www.fahrvitex.hu és a www.drkapiller.hu honlapon.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek