Miért veszélyes a lágyéksérv?

Miért veszélyes a lágyéksérv?

A gyermekek körében 1-3% gyakorisággal jelentkezik lágyéksérv, így ebben a korban ez az egyik leggyakoribb sebészi kezelést igénylő betegség. Mivel magától nem gyógyul és veszélyes szövődményt, úgynevezett kizáródást okozhat, így minden esetben műtétre van szükség!

A beavatkozás kockázata minimális, alig látható heggel gyógyul és csupán egy-két napos kórházi tartózkodás szükséges hozzá.

Dr. Ringwald Zoltán, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő gyermeksebész-traumatológus szakorvosa ad interjút a témáról.

Mit nevezünk lágyéksérvnek?

Lágyéksérv esetében a hasfal nyílásán keresztül hasüregi szerv (leggyakrabban bél, illetve petefészek) esik elő a lágyéki régióba.

A betegség tünetei

A sérv legfőbb tünete a lágyéki régióban, általában fájdalmatlan elődomborodás. Nyugalomban spontán eltűnhet, majd újra megjelenik, melyet hasprés, köhögés vagy sírás provokálhat. Tartalma többnyire könnyen visszahelyezhető a hasüregbe.

Miért veszélyes a lágyéksérv?

Miért veszélyes?

A lágyéksérv legveszélyesebb szövődménye a kizáródás, mely során a sérvtömlőben lévő szerv vagy annak vérellátását biztosító erek körül a hasfali nyílás leszorító gyűrűt képez, annak elhalását okozva. A kizáródás korai jelei csecsemőkben a nyugtalanság, hányás, a has puffadása, míg nagyobb gyermekek inkább lágyéktáji vagy alhasi fájdalmat jeleznek. Amennyiben ez az állapot 6-8 órán át fennáll, a bélelhalás tünetei jelentkeznek: ismétlődő hányások, véres széklet, hasi izomvédekezés.

Mi a megoldás a lágyéksérvre?

Minden lágyéksérv sebészi kezelést igényel. Amennyiben könnyen visszahelyezhető a hasüregbe, a műtétet rövid időn belül kell elvégezni. Ha bekövetkezett a kizáródás, sürgős műtét szükséges.

Amit a lágyéksérvről és kezeléséről tudni érdemes gyermekkorban - Interjú Dr. Ringwald Zoltánnal

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek