Okok, amelyek elszínezhetik a vizeletet

Okok, amelyek elszínezhetik a vizeletet

A vizelet színe általában egységes sárga, amely azonban az átlátszótól a barnásig számtalan árnyalatra válthat. Az Urológiai Központ orvosa azokat az okokat vette sorra, amelyek elszínezhetik a vizeletet.

Tényezők, amelyek megváltoztathatják a vizelet színét

Egyes gyógyszerek, élelmiszerek

Bizonyos gyógyszerhatóanyagok akár jelentősen is megváltoztathatják a vizelet színét, a thioridazine például vörös, a warfarin narancs, a promethazine zöld vagy kék, a metronidazole sötétbarna árnyalatot eredményezhet. Egyes italok és élelmiszerek is elszínezhetik a vizeletet, emellett a szagát is megváltoztathatják. A cékla és a feketeszeder például vörösesre, a rebarbara pedig sötétbarnás színt eredményezhet.

Elégtelen folyadékfogyasztás

A leggyakoribb ok, ami sötétre színezi a vizeletet, az, hogy nem iszunk eleget. Szélsőséges esetben a sötét vizeleten kívül a dehidrációnak olyan tünetei is lehetnek, mint a száraz száj, a hidegrázás, gyengeség, fáradtság, nyelési nehézség. Nem szabad megvárni ezt az állapotot, figyelni kell a rendszeres ivásra. Különösen a gyerekekre, az idősekre és a komoly betegségben szenvedőkre kell nagy figyelmet fordítani, ugyanis ők kevésbé érzékelik a szomjúságot. Ha pedig valaki annyira kiszáradt, hogy leesik a vérnyomása, a pulzusa, és már nem tud vizeletet üríteni, mindenképpen orvosi segítségre van szükség.

Okok, amelyek elszínezhetik a vizeletet

Vérszegénység (anémia)

A vérszegénységnek egyebek között olyan okai lehetnek, mint a heveny vérzés (például menstruációs rendellenességként), krónikus betegség, folsavhiány vagy B12-vitamin-hiány, sőt ez akár lehet örökletes is. Jellemzően általános tünetek kísérik, mint a fáradékonyság, fejfájás, szédülés, fülzúgás, fázékonyság, esetleg sárgaság, sötét vizelet. Ezen tüneteket feltétlenül érdemes kivizsgáltatni, hiszen ha szükséges, elkezdődhet az anémia kezelése, vagy akár az olyan vérvesztést okozó gyógyszerek kiváltása, mint a Syncumar vagy a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők.

Hepatitis C

A Hepatitis C vírusfertőzést okoz a májban, amelynek - krónikus májgyulladás esetén - kezdetben szinte egyáltalán nincsenek tünetei. Később is többnyire csak olyan általános panaszok mutatkoznak, mint a hasfájás, és az esetek több mint felében a fáradékonyság. Az akut májgyulladás tünetei azonban feltűnőek, hiszen ha hányás, levertség, fejfájás és végtagfájdalmak, étvágytalanság jelentkezik, természetes, hogy orvoshoz fordul az érintett. Ritkán, de kialakulhat sárgaság is, amikor a szemfehérje és a bőr besárgul, a vizelet sötét sárgára, a széklet világosabbra vált. Ilyenkor is feltétlenül szükséges az orvosi kezelés.

Húgyúti fertőzés (felfázás)

A gyakran felfázásnak is nevezett betegség valójában bakteriális húgyhólyag-gyulladás, más néven hólyaghurut. Általában olyan baktériumok okozzák, amelyek normálisan is jelen vannak és szükségesek az ember vastagbelében, de a húgyutakba kerülve és elszaporodva már kórokozókká válhatnak.

A hólyaghurut legjellemzőbb tünetei a gyakori vagy állandó vizelési inger, a hólyagtáji és húgycsőfájdalom, a csípős-fájdalmas vizelés, görcsös hólyag- és húgycsőfájdalmak vizeléskor, a hirtelen jövő, erős vizelési inger, a szimmetrikus keresztcsont-táji fájdalom, és a zavaros, elszíneződött, esetleg bűzös vizelet. Ha vér is megjelenik a vizeletben, akkor vérzéses hólyaghurutról beszélünk, amely egy súlyosabb forma. Természetesen a húgyúti fertőzés súlyosabb és enyhébb formája is orvosi kezelést igényel, az olyan hétköznapi „kezelés” mellett, mint a bőséges folyadékfogyasztás.

Okok, amelyek elszínezhetik a vizeletet

Milyen tünetek esetén szükséges orvoshoz fordulni?

Bármilyen eltérés mutatkozik a vizelet színében, szagában, gyakoriságában, orvoshoz kell fordulni, hiszen egyes betegségek kezelés nélkül komolyabb következményekhez, például vesekárosodáshoz vezethetnek. Sokszor előfordul, hogy olyan egyszerű a probléma megoldása, mint a több folyadékfogyasztás vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásának kiküszöbölése. Természetesen ha kiderül, hogy hólyaghurut vagy más urológiai probléma okozza a tünetet, megfelelő kezeléssel az esetleges fájdalomtól és szövődményektől is megóvhatjuk a pácienst.

Dr. Rákász István
urológus
Urológiai Központ

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek