A körte áldásos hatásai

A körte áldásos hatásai

A körtét mindenki ismeri. Van belőle kicsi és nagy, sárga, zöld, vörösesbarna, szabályos formájú, sőt egészen torz példányokat is produkál a természet.

Teremnek egészen korai fajták és vannak, amelyet így karácsony táján tehetünk asztalra. Egyben azonban megegyeznek: beltartalmi értékeik miatt szervezetünket erősítik, frissítik, támogatják egészségünket, tehát fogyasszunk belőlük minél többet, amikor csak tehetjük!

A magyarországi termesztésre vonatkozó első írásos emlékek a középkorból maradtak fenn. A Közép-Európára jellemző mérsékelt éghajlatot kedveli a gyümölcs, ennek köszönhetően elterjedt az egész kontinensen. A falusi kertekben, utcákban szinte mindenütt megtalálható.

Ennek ellenére az almafogyasztás mégis háromszor magasabb, mint a körtéé. Jó lenne, ha ez változna, hiszen a körte számtalan módon felhasználható, könnyen emészthető, nem terheli az emésztőrendszert. Hasznos a belek salaktalanítása, emésztési zavarok esetén, szabályozza a vízháztartást, csökkenti a vese- és hólyagbántalmakat, támogatja a szervezet vérképző tevékenységét.

A körte áldásos hatásai

A gyógyhatás elsősorban a magas víztartalomnak köszönhető. Éppen emiatt kiváló szomjoltó is. A körte héjában és a gyümölcshúsban sokféle vitamin, fehérje-alkotórész, ásványi anyag található, mindezek az emberi anyagcserében jól hasznosulnak. Káliumot, nátriumot, rezet, cinket, kalciumot és foszfort egyaránt tartalmaz. Hatóanyagai révén képes a nehézfémek, mérgező anyagok megkötésére, semlegesítésére és szervezetből való kiürítésére. Folsavtartalma miatt segíti a növekedést, C-vitaminja pedig az immunrendszert támogatja.

Az étkezések közötti kisebb éhségérzetet remekül csillapítja. A körtéhez egész évben hozzájuthatunk, de szerencsére egyszerűen és könnyen tartósíthatjuk is. Befőttként éppen olyan jól eláll, mint fagyasztva, aszalva, ivóléként vagy akár lekvárként.

Évszaktól függetlenül sokféle módon felhasználhatjuk és fogyaszthatjuk. Levest, mártást, salátát, köretet, müzlit, süteményeket készíthetünk belőle, de hidegtálakhoz, különösen sajtokhoz is tálalhatjuk. Aszalt változatából télen remek kalácsok süthetők, másféle aszalt gyümölcsökkel, mákkal, dióval variálva. Az aszalt körtéből, kevés szegfűszeggel fűszerezve, mézzel ízesítve, aromás, melegítő hatású tea készíthető a fagyos téli napokon.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek