Bőrkeményedés, lábgomba - A 6 leggyakoribb lábgond

Bőrkeményedés, lábgomba - A 6 leggyakoribb lábgond

Lassan előkerülnek a cipellőlből a meztelen lábfejek, így még nagyobb gondot kell fordítanunk ápolásukra. Összegyűjtöttük a 6 laggyakoribb lábproblémát, és megoldásukat.

Kiszáradt bőr, berepedt sarok

A lábfejen lévő bőr extrém kiszáradása miatt a sarok környékén gyakran alakulnak ki repedések, hasadások. Nem évszakhoz kötött probléma, legtöbbször az elégtelen hidratálás okozza, kiváltója lehet a túl kevés vízfogyasztás, a forróvizes fürdő, a szárító hatású szappan, de cukorbetegségben szenvedőknél a lábban károsodott idegek is. Ha nem kezelik, a repedések mélyülnek, véreznek, a baktériumok és vírusok szabad utat kapnak, fertőzést okoznak. Minden fürdés, tusolás után használjunk speciális sarokhidratáló krémet.

Tipp: Fürdés után vastagon kenjük be a lábunkat, sarkunkat olívaolajjal. Tekerjük átlátszó fóliába, húzzunk rá zoknit, és pihentessük így 30 percig. A fóliát vegyük le, de az olajat csak reggel mossuk le.

Bőrkeményedés

A bőr szarurétegének megvastagodása esetén beszélhetünk bőrkeményedésről, sokszor alakul ki a talpon, ahol a bőrt sok dörzsölés, nagy terhelés éri. A legtöbb esetben ártalmatlan, de beszakadhat, utat nyitva így a kórokozóknak, fertőzéseknek. A bőrkeményedéseket lábfürdő után reszelővel, habkővel mi is eltávolíthatjuk, de ebben a pedikűrös is segíthet. Kialakulását megakadályozhatja, ha nem viselünk szűk cipőt, ha nem szorítjuk össze lábujjainkat, és hagyjuk, hogy a testsúlyunk egyenletesen oszoljon el.

Bőrkeményedés, lábgomba - A 6 leggyakoribb lábgond

Tipp: Ha szorít az új cipő, tegyünk sebtapaszt a lábunkra, még mielőtt kisebesedne.

Tyúkszem

A bőr mélyebb rétegeiből fejlődik ki a tyúkszem, ez a megvastagodott elváltozás általában a talppárnákon, esetenként a lábujjak között alakul ki. Általában a túl szoros, szűk cipő, a magas sarok okozza, de cukorbetegség, vérkeringési zavarok, érelmeszesedés is állhat a háttérben. Eltávolítani otthon szalicilsavat tartalmazó tyúkszemtapasszal, ecsetelővel lehet, de ha újra jelentkezik, forduljunk pedikűröshöz.

Tipp: Az eltávolított tyúkszem helyére tegyünk nyomásvédő tapaszt, így megelőzhetjük az újbóli kialakulást.

Szemölcs

Vírusos eredetű fertőzés, könnyű összetéveszteni a tyúkszemmel. Kemény tapintású, 3-10 mm átmérőjű lehet, általában ott alakul ki, ahol sérült volt a bőr. Közös zuhanyzókban (pl. uszoda) könnyű megfertőződni, ilyen helyeken mindig viseljünk papucsot. A bőrgyógyász ecsetelőket, folyékony nitrogént alkalmaz, ritkább esetben lézeres vagy sebészi úton távolítja el a szemölcsöket, amely azonban gyakran kiújulhat.

Tipp: Szájon át szedhető immunerősítő készítmények segíthetnek, hogy a szervezet maga győzze le a vírust.

Lábgomba vagy atlétaláb

Nem csak a sportolók körében gyakori betegség az atlétaláb, azok is szenvedhetnek miatta, akik gyakran viselnek túl szűk, zárt lábbelit. Gombás fertőzés okozza, általában a negyedik-ötödik lábujj közötti területen jelentkezik először. A bőr berepedése jellemzi, a terület viszket, fehér lesz, majd vörös, és hámlani kezd. A többi lábujjra és a talppárnákra, sőt a lábszárra is átterjedhet, ha nem kezeljük. Fertőző, padlóról, törülközőről is a bőrre kerülhet. A sérült hám miatt a baktériumok, vírusok könnyebb bejutnak a véráramba. Gyógyszertárban kapható gombaellenes készítményekkel kezelhető, ha két hét alatt sem gyógyul, forduljunk bőrgyógyászhoz.

Bőrkeményedés, lábgomba - A 6 leggyakoribb lábgond

Tipp: A körömvirágos kenőcs a lábujjak közé kenve enyhíti a viszketést.

Körömgomba

A körömgomba nem mindig lábgomba társaságában jelentkezik, önálló betegségként is előfordul. A gomba a láb (és a kéz) az apró bőrsérülésein keresztül, illetve a köröm és a körömágy közti résen jut a véráramba, és támadja meg a körmöt az alatta lévő szövetekkel együtt. A köröm vastag, barázdált, sárgás, barnás, fehéres lesz, eleinte fájdalommentes, de ha már fehér szemcsés váladék, genny is távozik alóla, rendkívül kellemetlen. Gombaellenes készítményekkel otthon kezelhető, érdemes azonban konzultálni a bőrgyógyásszal, mert a gyógyulás akár 8 hónapig is eltarthat.

Tipp: A körömgomba-kezelést akkor hagyhatjuk abba, ha a beteg köröm teljesen lenőtt.

Tudjon meg többet a láb betegségeiről és ápolásáról a Patika Tükör májusi számából. Keresse a lapot a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek