Mit ehet és mit nem az epebeteg?
Epeköves roham, epekő- vagy epehólyag-eltávolítás után, egyes májbetegségekben szükségessé válhat a megfelelő diéta betartása. A helyes táplálkozással megelőzhetőek a fájdalmas görcsök, illetve az epekő (újbóli) kialakulása is késleltethető.
Az epe és a máj szoros együttműködésben látja el feladatát szervezetünkben. A máj a hasüreg jobb felső részén található, az epe ez alatt helyezkedik el. A májba érkező vért a máj megtisztítja, a szénhidrátokat raktároz, bizonyos anyagcsere-folyamatokat szabályoz, és epét választ ki, mondta el Dr. Horváth Gábor hepatológus az egeszsegtukor.hu-nak. Az epe az epehólyagból az epevezetéken keresztül jut a vékonybélbe. A keserű, zöldessárgás folyadék apró részecskékké bontja a zsírokat, közreműködik az A-, D-, E- és K-vitamin felszívódásában, illetve segíti a vízkiválasztást, így a béltartalom könnyebben halad előre.
Az epe tipikus megbetegedései az epekőbetegség, valamint az epehólyag- és epeút-gyulladás, epehólyag-daganat ritkán alakul ki. A tünetek minden esetben kifejezetten kellemetlenek: komoly görcsök, hányás, láz, emésztési problémák, általános rosszullét. Az akut roham vagy műtét után … diéta javasolt, teljes koplalás után fokozatosan 5-6 nap alatt lehet visszatérni a kímélő táplálkozáshoz. Krónikus epebántalmak esetén a zsírszegény, rostban gazdag étrend a követendő.
Az epediéta alapelvei
- naponta több, kisebb étkezés (napi 4-5)
- minimálisra csökkentett zsírbevitel
- magas élelmirost-bevitel- éretlen gyümölcsök kerülése
- szárazhüvelyesek elhagyása- kevés fűszer használata
Tippek epéseknek:
- Reszelje, pürésítse a zöldségeket, gyümölcsöket.
- A húsokat párolja vagy grillezze, süssön sütőzacskóban vagy római edényben.
- Süsse a csirkét bőre nélkül.
- A levest hidegen zsírozza le.
- A főzelékeket sűrítse kefires habarással.
- Főzze a zöldségeket fedő nélkül, így távoznak belőlük a puffasztó anyagok.
- Kerülje a rántott ételeket!
- Soha ne használja újra a sütőolajat!
Szabad |
Tilos |
főtt, grillezett sovány húsok |
olajban sült húsok, rántott húsok, szalonna, kolbász, máj és belsőségek |
tőkehal, pisztráng, csuka, hekk |
ponty, angolna, tonhal, szadella |
krumplipüré, párolt rizs, nokedli, grillezett zöldségek |
krokett, hasábburgonya, röszti |
cukor nélküli kompótok, alma, körte, barack héja nélkül |
banán, szőlő, aszalt gyümölcsök |
burgonya, spenót, sóska, répa, borsó, zöldbab |
száraz bab, lencse, káposzta, kelbimbó, uborka, paradicsom, paprika |
sovány tej, zsírszegény sajt, - túró, joghurt, kefir |
tejszín, vaj, zsíros tej, érlelt sajt |
kevés tojás |
rántotta, tükörtojás |
zöldfűszerek (petrezselyem, kapor, rozmaring, stb.) |
csípős fűszerek (bors, chili, csípős fűszerpaprika) |
teljes kiőrlésű pékáru, piskóta, keksz |
vajas krémmel töltött sütemények, még meleg élesztős tészták, fánkok |
A KONKRÉT EPEDIÉTÁS RECEPTEKÉRT KATTINTSON IDE
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

