Reflux: a sugárzó fájdalom

Reflux: a sugárzó fájdalom

A gyomorégés mindenkinek ismerős, kellemetlen érzés, néhanapján a legedzettebb embereket sem kíméli. Ha rendszeresen jelentkezik a tünet, amely szinte elviselhetetlen mellkasba sugárzó fájdalmat okoz, nyugodtan gyanakodhatunk reflux betegségre.

 

 

A tápcsatorna felső szakaszának működési zavara vezethet ehhez a betegséghez, melynek során a gyomorsav, az emésztőnedvek, a gyomor és a nyombél tartalma - ez utóbbi a refluxátum - visszakerül a nyelőcsőbe. A gyomor tartalma akkor tud visszajutni a nyelőcsőbe, ha annak alsó szakaszán található izomgyűrű a hasűri nyomás miatt, például egy kiadós étkezés után kinyílik.

Reflux: a sugárzó fájdalom

A savas folyadék visszaáramlása rendkívül kellemetlen tüneteket okoz, ez azonban olykor egészséges embereknél is előfordul, írja dr. Barna Mária, az egészségtükör.hu-n. Betegségről akkor beszélünk, ha a probléma gyakran ismétlődik. Nem lehet félvállról kezeli a problémát, ugyanis a hosszan elhúzódó refluy betegség szervi elváltozást, elsősorban nyálkahártya-gyulladást okoz. A kezeletlen refluxnak komoly szövődményei lehetnek: nyelőcsőszűkület, de akár rákos megbetegedés is.

 

 

A reflux tünetei

- gyomorégés a szegycsont mögött, főként étkezések után

- mellkasba, nyakba sugárzó égő fájdalom

- maró érzés a torokban - savanyú íz a szájban

- böfögés, émelygés, hányinger

- hasi puffadás

- fogszuvasodás

- légúti panaszok: köhögés, rekedtség, asztma

 

 

Csak egy kis gyomorégés?

A tipikus tünetek alapján könnyen felállítható a diagnózis, mégis gyakran rendel a gasztroenterológus nyelőcsőtükrözést, ezzel más betegségek megléte is kizárható. Kaphat a beteg gyomorsav termelődést gátló szert (protonpuma) néhány hétig, ha tünetei enyhülnek, ez is a reflux betegséget erősíti meg. A 24 órás pH-monitorozás, amelynek az a lényege, hogy egy szondán keresztül mérik a nyelőcső kémhatását), a 24 órás nyelőcsőimpediancia-mérés (néhány érzékelővel mérik a nyelőcső kémhatását, illetve a refluxátum állagát), a röntgen és egyéb más tesztek is részei lehetnek a vizsgálatnak.

 

Házi praktikáktól a műtétig

A reflux enyhe tüneteit egyszer-egyszer mindenki megéli. Ha a probléma nem jelentkezik rendszeresen, használhatnak a házi praktikák, például a konyhai szódabikarbóna, amiből egy teáskanálnyit kell feloldani 1 dl vízben és meginni. A patikában recept nélkül kapható savlekötőkkel szintén kezelhető az enyhe reflux, de csak rövidtávon. Az orvos különböző gyógyszert is felírhat, egyik a gyomor nyálkahártyájának savtermelését gátolja, a másik a tápcsatorna mozgását és a nyelőcső záródását javítja, de olyan szer is létezik, amely bevonja és megvédi a sérült nyálkahártyát. A páciensek 80-90 százalékánál segítenek ezek a szerek, de súlyos esetben műtétre lehet szükség. A kezelést mielőbb meg kell kezdeni, hogy a szövődmények elkerülhetők legyenek, ne alakuljon ki idült arcüreg-, garat-, gége- vagy tüdőgyulladás, asztma vagy szívpanaszok, esetleg daganatos megbetegedés. Ha már szövődmények (pl. nyelőcsőszűkület) is kialakultak, komolyabb kezelésre lehet szükség, ballonos tágításra, esetleg műtétre.

 

 

A refluxos beteg étkezési alapszabályai

- Többször étkezzen, keveset!

- Alaposan rágja meg a falatokat!

- Kerülje az édességet, a zsíros és a csípős ételeket!

- Egyen sok fehérjét, rostot!

- Soha ne egye „túl” magát!

- Szokjon le az alkoholról!

- A lefekvés előtti 2-3 órában már ne fogyasszon semmit!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek