Miért fontos, hogy valóban kényelmes legyen a szemüveged?

Miért fontos, hogy valóban kényelmes legyen a szemüveged?

Szemüvegesként tudjuk, hogy a látásunkat segítő eszköznek legalább olyan kényelmesnek kell lennie, mint a cipőnek, amit hordunk. Nem szabad, hogy lecsússzon, szorítson vagy felsértse akár az orrunkat, akár a fülünket. Ha nem komfortos a keret, akkor különösen fontos, hogy időben felismerjük és lépjünk, mert hosszú távon károkat is okozhatunk magunknak.

Ha jelenleg is szemüveget viselsz, figyelj az intő jelekre!

A mindennapi élettel összeegyeztethetetlen, ha folyton vissza kell tolni a helyére a szemüvegünket, ami rendkívül zavaró munka közben is. Ezenfelül persze nem is feltétlenül higiénikus folyton az arcunkhoz nyúlkálni a kényelmetlen eszköz miatt. Fontos, hogy már az első jeleket észrevegyük, hiszen a probléma nem fog magától elmúlni.

Ha azt érezzük, hogy az orrnyergünket dörzsöli a szemüvegkeret és emiatt sebes, bizonyára valamilyen testápoló krémhez nyúlunk elsőként. Azonban ez csak tüneti kezelés, tehát a kiváltó okot nem szünteti meg. Rendkívül kényelmetlen továbbá, ha akár a halántékunkat, akár a fülünket nyomja a keret, különös tekintettel arra, hogy ezt a problémát csak úgy orvosolhatjuk, ha nem hordjuk a szemüveget.

Miért fontos, hogy valóban kényelmes legyen a szemüveged?

Olykor persze nehezen felismerhetőek a jelek, és nem mindig a szemüveghez kötjük a problémánkat, ám mindenképpen tartsuk észben, hogy a szemüvegkeret akkor jó, ha nem is érezzük, hogy rajtunk van!

Miért fontos, hogy valóban kényelmes szemüveget válassz?

A szemüveg öltöztet, olyannyira, hogy bizonyos szempontból ruhatárunk részét képezi. Ugyan mindenképpen mókás extrém színű vagy extravagáns keretet választani, de munkahelyre vagy hivatalos alkalmon való részvételkor megmosolyogtató lehet egy furcsa szemüveg. A külcsín mellett viszont sokkal fontosabb a belbecs. Kényelmes a keret? Kellemes a bőrünknek az anyaga? Nem okoz kiütéseket? Állítható? Ezek mind olyan kérdések, amelyeket érdemes még a keret kiválasztása előtt feltenni.

Keret választásakor nem csak mi döntünk, hanem optikusunk is, hiszen ő tudja megmondani, hogy az általunk választott keretbe beilleszthető-e a szükséges lencse. Ha nincs technikai ellenvetés a szemüveglencse beillesztésével kapcsolatban, fontos az is, hogy keretünk ne csak kényelmes, hanem könnyű is legyen számunkra, mert a túl nehéz váz felsértheti az orrnyerget.

Ugyancsak hasonló problémát okoz a hosszú szár, ezért nemcsak a lencsét tartó keret, hanem a szárak hossza és vastagsága is fontos. Figyeljük meg a próbán, hogy nem korlátoz-e bennünket az oldalra pillantásban egy esetleges vastag szár. Ha a szárak miatt túlontúl az arcunkba lóg a keret vagy a lencse, akkor gyakoribb tisztításra fog szorulni, ugyanis az arcunkról bekúszó zsír és a pára gondoskodik róla, hogy nehezebben lássunk át az üvegen.

Ha elől minden stimmel a szemüvegünkkel, azaz jól látunk és nem sérti fel az orrunkat, illetve nem koszolódik az arcunktól, akkor is kérdéses, hogy a fülünk mögött milyen hatást kelthet a viselése. Egy jó keret soha nem nyomja a fül mögötti csontot, és nem is hajlítja le a fülcimpát. Próba közben figyeljük meg, hogy nem szorítja-e valamelyest az arcunkat, mert ha bármennyire is érezzük, szinte biztosra vehetjük, hogy a fülünknél fog koncentrálódni az eszköz szorítása. A szorítás megelőzése azért is fontos, mert ellenkező esetben idővel az állandóan hordott szemüveg eldeformálhatja a koponyacsontot, így örökre belevésve jelenlétét a viselőjébe.

Mit tehetsz, ha kényelmetlen a szemüveg?

Ha már van egy kényelmetlen keretünk, akkor sem kell kétségbe esni, mert van mód arra, hogy változtassunk rajta. Ha nem engedhetjük meg magunknak az új keretet, vagy ha valamilyen oknál fogva ragaszkodunk hozzá, akkor is van megoldás. Mind a szára, mind az orrnyereg felőli része meghúzható vagy alakítható annyira, hogy érezhető legyen a változás.

Ha a kereten való önálló állítás nem segít, érdemes egy optikus segítségét kérni, aki már biztosan szakszerűen állíthat rajta. Sajnálatos módon azonban, ha a keret azért kényelmetlen, mert túlontúl elhasználódott, egy bizonyos állapot után már nem visszafordítható a probléma. Ilyen esetben érdemes beruházni egy újra, ügyelve rá, hogy az orron és a fülön egyaránt kényelmes legyen.

Új szemüvegkeret esetén mindig szánjunk időt arra, hogy akár percekig is magunkon tartsuk a próba során, mert még így sem biztos, hogy ki tudjuk választani a megfelelőt. Nézzünk körbe és előre: az üveg közepén lássunk át, ne az alján vagy a tetején! Figyeljünk a szárra és az orron pihenő részére, továbbá a fülünk mögötti területet is ellenőrizzük, hogy nem nyomja-e. Ezenkívül kérdezzük meg a hozzáértő optikust, hogy erősítse meg választásunkat!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek