Mi a teniszezők hangos nyögéseinek oka?

Mi a teniszezők hangos nyögéseinek oka?

A nézők többsége talán úgy gondolja, a teniszezők hangos nyögdécselésének oka a fárasztó erőkifejtés, de valójában más lehet a háttérben - írja a mindenamihallas.hu.

Egyes teniszezők „sikolya” a 100 decibelt is túllépi, ami pont olyan erősségű, mint egy motorkerékpár vagy egy láncfűrész hangja. A leghangosabb teniszezők között találjuk Marija Sarapovát, Viktoria Azarenkát, Rafa Nadalt és Novak Djokovicot, bár az ez irányú mérések szerint egyértelműen a hölgyek a hangosabbak.

A teniszezők azzal érvelnek a nyögések mellett, hogy ez segít nekik, hogy nagyobb erővel tudják megütni a labdát. Egyes sportpszichológusok szerint a labda elütésének pillanatában kiadott hang nem csak bosszanthatja az ellenfelet, hanem elfedi az ütő hangját, ahogy az a labdához ér, és így nehezebb megjósolni a labda útját és érkezési pontját az ellenfél számára, azaz a nyögés tisztességtelen taktikai fegyverként funkcionál. Erre panaszkodott korábban az egykori világelső teniszezőnő, Martina Navratilova is.

Mi a teniszezők hangos nyögéseinek oka?

Egy új tanulmány arra volt kíváncsi, van-e igazság ebben az állításban. Az eredmények szerint valóban van hatása a nyögéseknek, de nem úgy, ahogyan Navratilova állította. A kutatók nem találtak arra bizonyítékot, hogy az ellenfelet megzavarnák a hangos sikolyok, a hang erejétől függetlenül a sportolók ugyanolyan mértékben tudták megjósolni a labda várható útját, mint a nyögés nélkül. Egy korábbi kanadai tanulmány viszont úgy találta, a nyögések rontják az ellenfél reakcióidejét, és ezért a labda irányát is kevésbé találja el. A sportágon belül nagy vita övezi a nyögések kérdését, sokan egyenesen be is tiltanák, mivel egyes sportolók már-már elviselhetetlenül fülsiketítő hangokat adnak ki magukból, ami nem csak az ellenfelet, hanem a közönséget is zavarja. Ettől függetlenül kevéssé valószínű, hogy a nyögések betiltására sor kerülne.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek