Élj teljes életet!

Élj teljes életet!

Az élelmiszerek által okozott betegségek között vezető helyet foglal el a lisztérzékenység (coeliakia), melynek kiváltó oka a glutén. A glutén a kalászos gabonák tároló fehérjéje, minden kalászos gabonában (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi hibrid fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, ismertebb neve a sikér.A magyar népesség 1-2%-át érintő betegségben a glutén autoimmun folyamatot indíthat el. A betegség élethosszig tart, felismerését nehezíti, hogy jellegzetes tünete vagy tünetegyüttese nincs, leggyakrabban a vékonybél-nyálkahártya károsodását okozza. Ennek következménye – többek között – fogyás, fáradékonyság, hiánybetegségek kialakulása, csontsűrűség csökkenés, hajhullás, férfi-női meddőség lehet. A betegség bármely életkorban kialakulhat, és diagnosztizálható. A ma ismert egyetlen, hatásos gyógykezelése az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta és életmód.

Mivel e betegségben kizárólag a gluténmentes élelmiszerek jelentik a gyógykezelést, így folyamatosan keresik azokat az új megoldásokat, melyek segítségével könnyebb megvalósítani az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétát. Ebben kulcsszereplők azok a „helyettesítő anyagok”, amik kiválthatják a kalászos gabonákból készülő élelmiszereket.

A kukorica, illetve a kukoricaliszt tökéletesen megfelelő e célra, most azonban, hosszas termékfejlesztés eredményeképpen, megszületett a CIVITA magas rosttartalmú kukoricatészta, ami 2017-ben a gasztronómiai Oscarnak számító Great Taste Award mezőnyében is csillagos elismerést kapott. A megvalósítás a kézműves minőség és a korszerű gyártástechnológia ötvözete. Fontos az egy kézben tartott „farm-to-table” termelési folyamat, a kukorica feldolgozás minden fázisa egy kézben, egy telephelyen történik. Így készül a különleges, száraztésztává gyúrható kukoricaliszt, és ezzel valósul meg a minden adalékanyagtól való mentesség is. A termékhez csak GMO-mentes termelésből származó kukoricát dolgoznak fel.


Élj teljes életet!

A már említett magas rosttartalom több okból is nagyszerű: egyrészt jótékonyan befolyásolja a bélműködést, segít megelőzni a bélrendszer megbetegedéseinek kialakulását, másrészt jótékony táptalaj a bélrendszer baktériumainak, így egyfajta probiotikum jellegű hatással is szolgál.

Mindez különösen a szigorú gluténmentes diétát követőknek nagy érték, hiszen a legtöbb gluténmentes termék rostban szegény, megnehezítve ezzel az egészséges bélműködést. Természetesen emellett az ízbeli élmény sem elhanyagolható, hiszen a CIVITA tészták is ugyanolyan al dente módon készíthetők el, mint bármelyik hagyományos száraztészta.

Recept öltetekért érdemes követni a gyártó Youtube csatornáját, ahol izgalmas, újragondolt és hagyományos receptek is megtalálhatók az egészséges, ugyanakkor teljes élet jegyében.

Bővebb információ:
www.civita.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek