Csípésre antihisztamint!

Csípésre antihisztamint!

A rovarcsípés a legtöbbünknél ártalmatlan probléma, ám egyeseknél – főként gyerekeknél – a szúrás környékén komoly duzzanat alakul ki, allergiás reakció jelentkezik. Bár régen a kalcium volt a csípések ellen ajánlott szer, ma már nem ezt ajánlják ellene a szakemberek.

A szúnyogok alkonyatkor és hajnalban a legaktívabbak, a hímek nem, de a nőstények ilyenkor támadnak. Illat, kilélegzett szén-dioxid és izzadtság alapján találják meg „áldozatukat”, a legjobban a 0-ás vércsoportú túlsúlyosakat kedvelik, a gyerekek pedig azért könnyű célpontok, mert éjszaka nehezebben ébrednek fel a zümmögésre.

A szúnyog-, pók- vagy darázscsípés után kialakuló duzzanatot és fájdalmat, viszketést a rovar nyálában található anyagok okozzák, amelyek kitágítják a kisereket, és ezzel ödémát okoznak. Ez teljesen normális immunválasz, amely egy-két nap alatt lezajlik, a kellemetlenség pedig elmúlik. Ha azonban vakarni kezdjük a csípést, megsértjük bőrünk felső hámrétegét, és még mélyebbre engedjük az anyagokat, amelyeket az ízeltlábú injektál be csípés közben, illetve bejuttatjuk azokat a baktériumokat, amelyek a körmünkön találhatóak. A felülfertőződés miatt elhúzódhat a gyógyulás, és egészen csúnya, sebes, nedvedző duzzanatok is kialakulhatnak, tudtuk meg Prof. Nékám Kristóftól, a Budai Allergiaközpont allergológusától.
Komolyabb kellemetlenséget, életveszélyes állapotot a csípések azoknál okoznak, akik allergiás reakcióval válaszolnak. A méh- és darázscsípésről köztudott, anafilaxiás tüneteket okozhatnak, szédülést, szem- és szájduzzadást, nyelési nehézséget, eszméletlenséget. Gyerekeknél nem egészen 1 százalékban, felnőtteknél élethossz alatt, különböző súlyossággal 3 százalékban fordul elő, egyesek közülük azonnali adrenalininjekcióra szorulhatnak.

Szúnyogcsípés-allergia
A szúnyogokkal kapcsolatban kevésbé elterjedt az allergiás reakció megléte, pedig sok gyermeknél nem kis duzzanat, hanem nagy, vörös, kemény, akár 10 cm átmérőjű ödéma is létrejöhet a csípés helyén, amelyet csalánkiütés kísérhet a test azon részén, ahova nem is jutott el a rovar. Ezt az allergiás reakció miatt felszabaduló hisztamin okozza, ezért a szénanáthásoknál gyakoribbak az ilyen tünetek, hiszen az ő szervezetükben eleve magasabb a hisztamin szintje. A bedagadt rész viszket, és fájdalmas is lehet. Szúnyogcsípés esetén igen ritka az anafilaxia, de ha bedagad a torok, zihálás jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni.

(Teljes cikk a Patika Tükör augusztusi számában!)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek