A kávé csökkentheti a köszvény kockázatát

A kávé csökkentheti a köszvény kockázatát

Egy amerikai kutatás szerint a vérben található húgysav szint csökken, ha növeljük a kávéfogyasztást, a teáról azonban nem mondható el ugyanez.

A magas húgysavszint a köszvény egyik előjele, mely a felnőtt férfiak körében a leggyakrabban előforduló ízületi gyulladás. Az Arthritis Care & Research című folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a kávébevitel növelésével a húgysav szintje jelentősen csökken, az italok koffeinbevitele és a húgysavszint között azonban nincs összefüggés. A koffeinmentes kávé fogyasztása és a húgysav szintje között szintén találtak kapcsolatot.

A kávé csökkentheti a köszvény kockázatát

Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy nem a koffein, hanem a kávé más alkotóelemei okozzák a kávébevitel és a húgysavszint között megfigyelt fordított összefüggést." - nyilatkozták a tanulmány szerzői.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek