7 érv a menstruációs kehely mellett

7 érv a menstruációs kehely mellett

A havi vérzés minden nőt kényelmetlenül érint, hogy könnyíts a nehéz napokon, érdemes kipróbálni az intimkelyhet. Az ügy valójában nem olyan gusztustalan, mint amilyennek hangzik.

 

Az intimkehely vagy intimtölcsér valójában nem új találmány, már az 1930-as években is ismerték Amerikában, de népszerűségre az elmúlt néhány évben, a szilikon tökéletesedésével tett szert. Egy rugalmas műanyagból készült kis csészéről van szó, amelyet menstruáció alatt a hüvelybe kell helyezni. A kehely szája elzárja a vér útját, így az nem szivárog, hanem a kehelybe gyűlik. Átlagosan 30 ml vért képes megtartani, ez kb. 12 óra alatt gyűlik össze, ekkor az eszközt egyszerűen ki kell venni, és langyos vízzel, esetleg intimmosakodóval el kell öblíteni, majd újra fel lehet helyezni.

 

7 érv a menstruációs kehely mellett

 

1. Nem nehezebb használni, mint a tampont

A szilikonból készült eszköz szájának oldalát be kell nyomni, így kell a hüvelybe tolni. Amint a helyére kerül, a szája magától kipattan. (A termékhez mellékelnek használati útmutatót, de a neten is található több videó, ami segíthet a használatban. How to use a menstrual cupkulcsszóval lehet rákeresni.) Egy-két próba alatt könnyen elsajátítható a módszer.

 

2. Higiénikus

Bár nem tűnik annak, az intimkehely valóban higiénikus. Nem szivárog, mivel légmentesen gyűlik a hüvelyben, nem lesz szaga sem. A vérrel csak akkor találkozik az ember, amikor kiveszi és elmossa, de 12 óránként (reggel és este) ez is kibírható, hiszen a tampont vagy a betétet sokkal gyakrabban látni.

 

3. Ritkán kell foglalkozni vele

Az intimkelyhet 12 óránként, reggel és este kell cserélni, és valóban tart is ennyi ideig. Ha valaki mégsem bízik benne, és félidőben elmossa, akkor is csak 6 óránként kell foglalkoznia vele, nem 2-3 óránként, mint egy tamponnal. Természetesen akkor a legkényelmesebb a csere, ha van a vécé mellett egy mosdókagyló.

 

4. Nincs fertőzés

Az intimkehely anyaga orvosi szilikon, ezért allergiás reakciót nem válthat ki. A bakteriális fertőzés eshetősége sem olyan nagy, mint a tampon esetében, hiszen az ember minden kivételnél elmossa. Intimmosakodót lehet használni hozzá, és a menstruáció végeztével érdemes lehet forró vízben kifőzni, így elrakni a következő menzeszig.

 

5. Több méret létezik

Mindenki a neki megfelelő méretű intimkelyhet választhatja, testalkattól függően. A törékenyebb nőknek a kisebb, a nagyobbaknak a nagyobb méret javallott, de szerepet játszhat a választásban a szülés is: a többször szült nőknek jobb lehet a nagyobb méretű intimkehely.

 

6. Olcsóbb, mint a tampon

Az intimkehely, márkától és gyártótól függően, 3-4 évig használható. (Az eldobható verzió nem!) Ha egy átlagos, 28 napos ciklust veszünk alapul, amely 5 napig tart, akkor kiderül, hogy egy évben 65 napon (13 alkalommal) van szükségünk tamponra, betétre, tisztasági betétre. Ha csak 500 forintot, egyetlen doboz tampont számolunk egy alkalomra, akkor évente 6500 forintot költünk a menzeszünkre. Ez négy év alatt 26 000 forint. Az intimkelyhek ára 8-10 000 forint körül van.

 

7. Létezik eldobható változat

Aki nem szeretné fertőtleníteni a kelyhet, választhatja az eldobható változatot is, ami softcup néven fut a piacon. Ez egy nagy óvszerre hasonlít, hasonlóan kell használni, mint a hagyományos intimkelyhet. Felhelyezéskor ezt össze kell nyomni, hogy hosszúkás alakú legyen, így kell a vécén ülve a hüvelybe tolni, aztán kicsit el kell billenteni, így a kehely beékelődik. Ezzel még szexelni is lehet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek