Fokhagyma krémleves - Egészségséfünk receptje
Folytassuk a krémlevesek sorát! Már megtanultuk, hogy a legtöbbnek az alapja a burgonya, és ehhez adjuk azt a zöldséget, ami majd dominálni fog. Most sem lesz ez másként.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 4-5 szem közepes burgonya hámozva, kockára vágva
- 2 fej fokhagyma gerezdekre szedve, megtisztítva
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- tej
A fokhagyma felét összezúzzuk, a másik felét daraboljuk. Így jobban kijönnek az ízek. A felkockázott burgonyát, fokhagymát feltesszük főni annyi vízzel, amennyi 2 ujjnyira ellepi. Sózzuk, borsozzuk, közepes lángon kb. 25 perc alatt puhára főzzük. Levesszük a tűzről, összeturmixszoljuk, felöntjük a tejszínnel és szükség szerint tejet adunk hozzá. leves gyönggyel vagy pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Tipp! Ha be tudunk szerezni cipót, annak kivehetjük a belét, kb. 1 ujjnyi vastag maradjon, ebben is tálalhatjuk a levest. Reszelt sajttal megszórva még finomabb.
Jó tudni! Nem tartalmaz lisztet, cukrot, tejszínből is 10 százalékos változatot használunk, így délben diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.
Tápérték: (100 g)
|
Burgonya (főtt) |
Főzőtejszín |
Fokhagyma |
Tej |
Energia |
86 kcal |
120 kcal |
149 kcal |
44 kcal |
Fehérje |
1,7 g |
3,2 g |
6,3 g |
3 g |
Zsír |
0,1 g |
10 g |
0,5 g |
1,5 g |
Szénhidrát |
20 g |
4,3 g |
33 g |
4,7 g |