Karácsonyi vacsora - gyomorbaj nélkül

Karácsonyi vacsora - gyomorbaj nélkül

Jobban esik az étel, ha mások is esznek, szoktuk mondani. Valóban, az evés nem csupán egy fiziológiás szükséglet kielégítése, hanem örömforrás és társasági esemény is egyben. A karácsonyi terített asztalnál talán semmi sem szimbolizálja ezt jobban: ünnepi hangulat, gyönyörű teríték, ínyencségek roskadásig, szeretteink köre.

Amilyen vonzó mindez, éppen olyan veszélyes is - legalábbis a gyomrunk számára! Karácsony közeledtével megindul a tervezgetés, mi kerüljön az ünnepi asztalra. A menüből sehol sem hiányozhatnak az édességek: a bejgli, az Advent időszaka alatt készülő házi aprósütemények, az ünnepi torták.

Jellemző, hogy bizonyos gyomorproblémákra éppen karácsony táján, a nagy evészet-ivászat időszakában derül fény. Ilyen például a gyomorfekély, amelyről a köztudat úgy tartja, hogy elsősorban a stressz, az idegeskedés felelős érte. Ezzel szemben érdekes, hogy míg háborús körülmények között nem igazán tipikus a fekély, azoknál annál inkább, akik rendszeresen sokat esznek! A savelválasztásra ugyanis a jól telepakolt gyomor gyakorolja a legnagyobb ingert, a túl sok sav pedig kikezdheti a gyomor falát: ez a fekély.

Kiszabaduló epekő

Az is gyakori, hogy egy korábban szunnyadó epekő éppen az ünnepek alatt okoz kellemetlenséget. Mi is történik? Az epehólyag arra törekszik, hogy a megfelelő pillanatban kiengedje az epét, ezt a zsírok emulgeálásáért felelős savat. Ha tehát nagy mennyiségű zsíros ételt fogyasztunk, akkor az epehólyag is nagy mennyiségű epét igyekszik kibocsátani, ám ekkor előfordulhat, hogy egy már meglévő epekő beszorul a kivezető csőbe. Az epehólyag ekkor feszülni kezd: ezt a nagy fájdalommal járó jelenséget hívjuk epegörcsnek. Ha aztán az epekő végül belepréselődik az epe kivezető csövébe, előfordulhat, hogy a következő "kapunál" akad meg: ez a fater papilla, a nyombélbe (vagy patkóbélbe) vezető utat elzáró izom. Nemcsak az epe kivezető csöve, hanem a hasnyálmirigy vezetéke is ide nyílik. (A hasnyálmirigy által kibocsátott enzimek szintén fontosak a zsír felbontásában.) Ha tehát egy epekő elzárja a fater papillát, az epe egyrészt felhalmozódhat, ami sárguláshoz vezethet. Másrészt viszont a hasnyálmirigy váladéka sem tud tovább haladni, az is feltorlódik, illetve visszaáramlik: ez a hasnyálmirigy-gyulladás, ami rendkívül veszélyes szövődményekkel, akár halállal is járhat. Harmadrészt, ha túl sok az epe, az akár a hasnyálmirigy vezetékébe is visszaáramolhat, elkezdheti azt is emészteni, ami nagyon veszélyes. Mint szakértőnk megjegyzi, ha sok alkoholt fogyasztunk a zsíros ételek mellé, az csak tetézi a veszélyt: a kettő ugyanis potencírozza, megsokszorozza egymás hatását.

Bélszűkület, daganat

Gyakori, hogy a vékony- vagy a vastagbélben egy daganat szűkületet okoz, ami sokáig ki sem derül. Előfordulhat, hogy egy nagy rosttartalmú étel - például a töltött káposzta - megakad a szűkületben, és eltömeszeli a belet. Ha bekövetkezik a bélelzáródás, azt sokszor csak a vastagbél hasfalra történő kiültetésével lehet megoldani. Az európai táplálkozási szokások mellett sajnos elég gyakori a vastagbéldaganat, amely általában a polipok talaján alakul ki. Mint dr. Bende János hangsúlyozza, ötvenéves kor felett ezért érdemes vastagbéltükrözésnek alávetnünk magunkat, hiszen ha így fény derül egy polipra, és sikerül attól megszabadulni, akkor megelőzhetünk egy daganatos megbetegedést.

A nagy evészetekkel kapcsolatba hozható másik vastagbélprobléma a divertikulum, azaz a kiöblösödés, ami a vastagbél utolsó két szakaszában jellemző, és a felnőttek 30 százalékánál előfordul. Ha ez a kis zsákocska eltömeszelődik, begyulladhat, azaz divertikulitisz, vastagbélgyulladás alakulhat ki. Ha a zsákocska ki is lyukad, akkor már hashártyagyulladásról beszélünk, ami nagyon súlyos következményekkel járhat.

Hogyan együk végig okosan az ünnepeket?

 • Ha lehet, kerüljük el a "lakodalmi menü"-típusú nagy evészeteket! Inkább többször együnk, keveset!

 • Fogadjuk meg a régi kínai bölcsek tanácsát, akik azt mondták: "Rágd meg százszor a falatot, mielőtt lenyeled!" Így lassabban eszünk, és a telítettségérzet már kevesebb ételmennyiség elfogyasztása után jelentkezik.

 • Bármilyen csábító is, hogy a bőséges ebéd után ledőljünk egy kicsit, ne tegyük! Ezzel a reflux kialakulását segíthetnénk elő. Inkább sétáljunk egy félórát a friss levegőn, esetleg biciklizzünk egy kicsit. A mozgás azért is jó, mert felgyorsítja a tápanyagtranszportot.

 • Igyunk-e aperitifet vagy ne? Magyarországon szokás evés előtt étvágygerjesztőként legurítani egy kupicával. Tény, hogy utána talán még jobban esik az étel, hiszen fokozza az étvágyat, ám ezáltal a gyors evést, a habzsolást segíti elő, amit jobb lenne elkerülnünk. A francia szokás egészségesebb: ők ugyanis inkább evés után isznak, ami egy kissé segíti az emésztést.

 • A kávéfogyasztásról megoszlanak a vélemények. Az elfogyasztott tápanyaggal való kapcsolatáról annyit érdemes tudnunk, hogy kicsit gyorsítja a tápanyagtranszportot, kissé fokozza a gyomor munkáját, így ebből a szempontból akár hasznos is lehet.

Mire utalhat a fájdalom?

Tünetek
Kórkép
 • hatalmas hasi fájdalom:
 • epegörcs
 • általános hasi fájdalom, esetleg puffadtság:
 • hasnyálmirigy-gyulladás
 • egyre nagyobb puffadás, hasfeszülés:
 • végbélelzáródás
 • nagyon erős, gyulladásos fájdalom (hasonló a vakbélgyulladáshoz, csak ez az ellenkező oldalon jelentkezik), esetleg láz:
 • divertikulitisz (vastagbélgyulladás)
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek