A jó barátok tudják a legjobban, hogy meddig fog élni

A jó barátok tudják a legjobban, hogy meddig fog élni

Egy jó barát aranyat ér, hát még ha sok van belőlük. Nemcsak kellemes társaságot nyújtanak, hanem véleményük segíthet az egészségügyi kockázatok feltérképezésében is - állítják amerikai kutatók.

A fiatal felnőttkor személyiségi mintái nagyban hozzájárulhatnak a várható élettartamhoz. A hozzánk közel álló barátok ezeket a mintákat részleteiben jobban átlátják, mint magunk, vagy mások. Ezen alapul a Washingtoni Egyetem legújabb tanulmánya, mely nem kevesebbet állít, mint hogy legbizalmasabb barátaink meg tudják jósolni, mennyi ideig fogunk élni. Eredményeiket a Psychological Sciences című lapban publikálták.

Azok a férfiak, akiket barátaik nyitottnak és lelkiismeretesnek ismernek, hosszabb élettartamra számíthatnak. Hasonló igaz a nőkre is, igaz náluk az érzelmi stabilitás és a barátságos hozzáállás volt a hosszabb élet titka a hozzájuk közel állók szerint.

A jó barátok tudják a legjobban, hogy meddig fog élni

Az eredményeket egy közel 80 évig zajló gigatanulmány kiterjedt adatelemzésével állapították meg. Az 1930-as években elkezdett kutatásban 300, a húszas éveiben járó, házas, vagy eljegyzett fiatal pár életét követték nyomon. Az önbevallás, és a közeli barátok véleménye alapján vizsgálták a résztvevők több személyiségjegyét. Korábbi követéses vizsgálatokat, és halotti anyakönyvi kivonatokat vizsgálva az alanyok többségének halálozási dátumát is meg tudták állapítani.

Kiderült, hogy ha a jó barátok értékelték a személyiségjegyeket, az pontosabban becsülte a halálozási kockázatot, mintha ezt maguk az érintettek tették volna.

„Ez az egyik leghosszabb pszichológiai tanulmány, amit valaha készítettek” – mondta Joshua Jackson, a tanulmány egyik szerzője. „Megmutatja, hogy mennyire fontos a személyiség az egészség szempontjából és azt demonstrálja, hogy a barátoktól és más megfigyelőktől származó információk kritikus szerepet tölthetnek be az illető egészségügyi problémáinak felismerésében. Például a családtagok és orvosok értékeléseiből származó ismeretek felhasználhatóak lennének a személyre szabott kezelésekben, illetve az egyes betegségek kockázatainak becslésében” – összegezte az eredmények jelentőségét a kutató.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek