Tüdőszűrés: Vegyünk egy mély lélegzetet...

Tüdőszűrés: Vegyünk egy mély lélegzetet...

... és szánjunk magunkra pár percet! Nem mindegy azonban, hogy hol, milyen eszközzel készítik el a tüdőröntgenünket - ha már egyszer rászántuk az időnket. Az egészségünk védelmében hirdetett, évenkénti tüdőszűrés nem pusztán rutin. Az egyre fejlettebb képalkotó diagnosztikai eszközök ugyanis ma már olyan pontos technikával rendelkeznek, amelyek minden apró elváltozást képesek jelezni, megkönnyítve ezzel a pontos diagnózist. Az úgynevezett foszforlemezes digitális röntgen berendezés ilyen új, kétoldali röntgenképet készíteni képes eszköz, amely a megszokottnál precízebb képet képes alkotni az emberi tüdőről.

„Nincs korhoz kötve, hogy mikortól kell rendszeres szűrővizsgálatokon megjelenni” - állítja Dr. Szondy Klára, a Róbert Rendelőintézet tüdőgyógyásza, aki szerint a betegségek megelőzéshez sokszor életmentő lehet a precíz röntgenfelvétel. „Óriási segítség az orvosoknak, és persze a szűrésre jelentkezőknek az úgynevezett foszforlemezes digitális röntgen berendezés, amit a pár perces vizsgálat alatt használunk. A vizsgálatkor rendkívül alacsony sugárterhelés éri a szervezetet, a felvétel pedig nagyon precíz, sokkal kontrasztosabb a korábbiaknál, ha kell, akár egy-egy részletet is ki tud nagyítani az orvos az elemzéshez. A legapróbb elváltozás is könnyen kivehető a képen, a leletet pedig egy CD-lemezen is elviheti magával a páciens.”

Ezzel a berendezéssel nemcsak a tüdő rosszindulatú elváltozásait lehet kiszűrni – állítja a szakorvos. Sokfajta más betegséget is ki lehet emelni, például a rejtett szívbetegséget, a pangásos területeket, illetve felismerhetőek a gerinc elváltozásai is a készülékkel.

Tüdőszűrés: Vegyünk egy mély lélegzetet...

„Minél korábban derül fény egy betegségre, annál gyorsabban tudunk személyre szabott, hatékony kezelést nyújtani a betegeknek” – mondja nyomatékosan Szondy doktornő. „Komoly figyelmeztető jel, ha megváltozik a köhögés jellege – elhúzódó, sípoló lesz. A láz, a váll, illetve hátfájás, a nyaki nyirokduzzanatok megjelenése ugyancsak arra utal, hogy szükséges egy precíz mellkasröntgen. Sőt, ha lehet, ezzel együtt érdemes jelentkezni egy légzésfunkciós vizsgálatra is” – tanácsolja Dr. Szondy Klára tüdőgyógyász. „Volt, és ma is van olyan paciensem, akinél korai szakaszban diagnosztizáltunk rosszindulatú elváltozást.

Általánosan azt javaslom, hogy 45 év felett évente egyszer mindenki menjen el egy szűrésre! A frissen felfedezett, korai stádiumban lévő tumoros betegségek jó eséllyel gyógyíthatóak” – teszi hozzá a pulmonológus szakember, aki szerint a dohányzás és – különösen a nőknél - a stressz a két legsúlyosabb betegséget kiváltó ok, sok más tényező mellett.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO tavaly kiadott jelentése szerint az utóbbi időben a világ országaiban, évente 14 millió új rákos megbetegedést fedeznek fel az orvosok, ebből 1,8 millió a tüdő daganatos megbetegedését jelenti. A kiváltó okok között első helyen szerepel a dohányzás. A cigaretta, és minden más dohányfüstben több, mint 4 ezer különféle káros anyag található. Nemcsak a tüdőrák, hanem sokféle daganatos és más betegség kiváltó oka is lehet a dohányzás. A New England Journal of Medicine elnevezésű amerikai orvosi szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban minden ötödik ember a cigarettázás következményeibe hal bele!

Statisztikai adatok szerint Magyarországon évente csaknem 10.000 új tüdőrákos megbetegedést észlelnek, amely világviszonylatban igen magas szám. Ez a betegség a 45-65 év közötti korosztályt veszélyezteti leginkább.

Tehát vegyünk nagy levegőt, és ezzel egyben vegyük kezünkbe az egészségünket!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek