Mégiscsak hatékony a rák ellen a C-vitamin?

Mégiscsak hatékony a rák ellen a C-vitamin?

A C-vitamin-injekciók lassíthatják a rákos daganat növekedését - állítják amerikai kutatók.

Az 1970-es évektől folynak kutatások, amelyek a C-vitamin esetleges daganatellenes hatásával foglalkoznak. Egyes eredmények szerint a C-vitamin képes gátolni a tumorok növekedést. Ezeket azonban felülírták későbbi vizsgálatok, amelyek a terápia alacsony hatásfokáról számoltak be.

Mark Levine, a bethesdai National Institute of Health kutatójának vizsgálatai szerint azonban a C-vitamin hatásos, de csupán igen magas dózisokban, amelyeket intravénásan juttatnak be a szervezetbe: ebben az esetben az aszkorbinsav akár 50 százalékkal képes csökkenteni az egereknél a hasnyálmirigy-, petefészek- és az agydaganat súlyát és növekedési rátáját.

Az agresszív tumorfajtákban szenvedő rágcsálóknak naponta intravénásan vagy a hasüregbe fecskendezték a C-vitamint, ily módon garantálva az aszkorbinsav magas koncentrációját. Mark Levine magyarázata szerint a szájon át történő alkalmazással lehetetlen elérni a C-vitamin magas koncentrációját.

A kutatás váratlan eredményekkel szolgált. A C-vitamin nagy dózisokban a várt antioxidáns hatás helyett szabadgyökök és hidrogénperoxid képződését segítette elő, amelyek a kutatók feltételezése szerint megölik a tumorsejteket. Az egészséges sejtekre a vitamin nem gyakorolt semmiféle hatást.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek