Egy nagy igen a férfikozmetikának

Egy nagy igen a férfikozmetikának

Nem gondoltak még arra, hogy miért ritka vendég a kozmetikusnál a férfi, hogy miért nem sorakoznak a polcokon a férfiaknak szóló bőrápolási termékek? Holott a férfiak bőre ugyanúgy igényli az ápolást, a kényeztetést, akár a nőké.

Normál bőre csak a babáknak van?

Ha a normál bőrre keresünk példákat, érdemes a gyermekek tiszta, üde, feszes, pigmentfoltoktól és egyéb bőrelváltozásoktól mentes bőrére gondolnunk. Ez az etalon. Életünk során ennek tökéletességéhez szeretnénk visszatérni. Többnyire mindhiába.

A pubertáskor hormonális folyamatai végleg és menthetetlenül megfosztanak bennünket a „normál” bőr kiegyensúlyozottságától.

Egy nagy igen a férfikozmetikának

A pubertás, vagyis a gyermek- és felnőttkor közötti 4-5 éves átmeneti szakasz, a szervezet hormonegyensúlyának rövidebb-hosszabb ideig tartó ingadozásával jár. Egymást követő fokozatos változások sorozata, melyek végül minőségi ugrást eredményeznek a nemi szervek morfológiájában és működésében, valamint az általános szomatikus fejlődésben is. Lányoknál 10-11 éves korban, fiúknál 12-13 éves kor körül kezdődik.

A borotválkozás 3 szabálya

A borotválkozás gyakori velejárója a szőrtüszőgyulladás, amely sokszor csak a megfelelő hygiénia hiányának, vagy a hibás borotválkozási rituálénak köszönhető.

1. Borotválkozáshoz javasolt pamaccsal felvinni a szappanhabot és azt legalább 5 percig az arcon tartani, mielőtt a szőr leborotválását megkezdenék. Mindez a szőr felpuhítását szolgálja, amely egyébként manapság remek, célzott szőrfelpuhító készítményekkel is elérhető.

2. Ezt követően csakis fertőtlenített pengéjű borotvát célszerű alkalmazni, amelyhez vagy teljesen új pengét, vagy előzetesen átmosott és eszközfertőtlenítővel lefújt borotvát érdemes használni.

3. A borotválkozást mindenképpen fertőtlenítés kell, hogy kövesse. Idejétmúlt és nem is igazán alapos fertőtlenítési mód a magas alkoholtartalmú arcszeszek alkalmazása, amelyek száríthatják, irritálhatják a bőrt.  Sok esetben az egyszerűbb és természetesebb növényi olajos áttörlés célravezetőbb. Javaslom erre feketekömény olaj és teafaolaj elegyítését, de jó szolgálatot tehet levendulaolaj, neem olaj,  körömvirág, vagy tamanu olaj alkalmazása is. Ezen növényi olajokkal elkerülhető a borotválkozást követően jelentkező bőrszárazság és irritáltság kialakulása.

Vastagabb a férfiak bőre? Tudja meg a Patika Tükör novemberi számából!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek