Hirdetés
Cukorbeteg vagyok, fogyni szeretnék

Cukorbeteg vagyok, fogyni szeretnék

Miklós szeretne fogyni, de sajnos cukorbeteg, ráadásul a mozgása is korlátozott. Szakértőnktől kért tanácsot, és milyen jól tette!

"Tisztelt Doktor úr!

A nevem: J. Miklós, idén leszek 74 éves, a súlyom 106 kiló, a magasságom 170 centi. Az a legrosszabb, hogy II. típusú cukorbeteg vagyok, napi rendszerességgel szúrom magam. Ennek ellenére óriási a cukoringadozásom. A diétázásom sajnos, nagyon hektikus, szeretzném tartani az aranyszabályként ismert napi ötszöri étkezést, de ez nem mindig sikerül. Részben anyagoi okok miatt gyakran naponta csak háromszor étkezem, és éppen emiatt voltam már behypózott állapotban.

A szükségesnél sokkal kevesebbet mozgok, bizonytalan a járásom, emiatt kerekesszékkel járok. Szeretnék fogyni, szeretnék egészségesebb lenni. Ön szerint hogyan kellene kezdenem?"

Cukorbeteg vagyok, fogyni szeretnék

Tisztelt Olvasó!

Részvéttel olvastam levelét, ami igen sok cukorbetegre jellemző fejtegetést és tényt tartalmazott. Sajnos ez az állapot sok embertársunkat érint. Az idős kor, az elhízás, a mozgásszegény életmód és a hajlam eredményezi együttesen a II. típusú cukorbetegség kialakulását. A cukorháztartás felborulása, ha inzulinkezelést igényel, igen gondos életvezetést és a gyógyszerek adagolásának szoros kontrollját követeli meg.

Az Ön esetében sajnos az összes eddig felsorolt tényező együttállásának köszönhetően jött létre ez a dekompenzált állapot. Újra kell gondolnia az életvezetését, ami nagyon nehéz. A cukorbeteg gondozó orvosával közösen ki kell alakítani egy új, inzulin adagolási protokollt, ami segít abban, hogy ezek az életveszélyes vércukor ingadozások elkerülhetők legyenek. Pontos számolásra lenne szüksége a bevitt szénhidrát mennyiséget illetően. Ha kevesebb cukrot visz be, adjon kevesebb inzulint magának, de ezt szintén a diabétesz gondozó orvosával vagy a háziorvosával egyeztesse. 10 gr szénhidrát feldolgozásához szoktunk számolni 1 egység inzulint, de ezt egyéne válogatja. Az Ön esetében a gondozó orvosa, miután Önt ismeri, ezt el tudja dönteni.

Ami a fogyást illeti, sajnos van egy alapszabály: ha a bevitt kalória több, mint, amit elhasználunk, úgy hízunk. Ha kevesebb, úgy fogyunk. Próbálja számolni a kalóriákat, amik nem csak a szénhidrátban, hanem a zsírban, kevéssé a fehérjében is megtalálhatóak. Miután a cukorbetegek a bevitt szénhidrátot általában jól tudják számolni, gyakran elfeledkeznek a zsír és a fehérje kalóriatartalmáról.  Gyakran nem beszélünk róla, de igen sok kalóriát tartalmaznak az alkoholszerű italok is, nem is említve az igen népszerű üdítő italokat. Ezekből már a legkevesebb fogyasztása az Ön, vagy az önhöz hasonló betegségben szenvedők számára rendkívül káros.

Említette, hogy a mozgásában jelentősen korlátozott. Nem nagyon tud utcára menni. Vegye azonban fontolóra, hogy az otthon végzett torna, amit akár ülve is tud végezni, igen sokat javítana az állapotán. A kezdetben csak egyszerű gyakran ismételt mozdulatsorok javítják az erőnlétét és segítenek a hangulati életben is. Kezdje előbb 20-25 perc kartornával, majd fokozatosan bevonva előbb a végtagok, majd a törzs izmait is. Meglátja sokat fog segíteni és ezt otthon, TV nézés közben is lehet kivitelezni. Gondolja csak meg, a híradó csupán 30 perces, ezalatt jót lehet mozogni, ha egy filmet végig tud tornázni, hamarosan megszabadul az említett 10-15 kiló feleslegtől.

Üdvözlettel:
Dr. Bende János

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend