Szívinfarktus

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Szívinfarktus

A koszorús erek elmeszesedésen alapuló görcse, majd rög okozta elzáródása. Az elzáródott ér által táplált szívizomterület hiányzó oxigén ellátása heves, markoló fájdalmat vált ki. Tünetei: erős mellkasi fájdalom mellett a beteg elsápad, verejtékezik, pulzusa alig tapintható.

 • 2024-05-25 Szívinfarktus vagy megtört szív szindróma?

  Elsősorban a nőket érinti az úgynevezett megtört szív szindróma, vagyis a takotsubo cardiomyopathia. A főként nagy megrázkódtatások után jelentkező, szívinfarktusra hasonlító eseményre dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa hívta fel a figyelmet.

 • 2024-05-15 Női szívek, férfi szívek

  A szív- és érrendszeri betegségeknek két olyan kockázati tényezője is van, amelyek kívülről nézve nem láthatók, nem okoznak tüneteket, tehát csak szűréssel lehet észrevenni őket: a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás. Ezek mindkét nemet érintik, tehát az ebből fakadó szívbetegségek is mindkét nemnél kialakulnak. De vajon mi a különbség a nők és a férfiak veszélyeztetettsége és a tünetek között?

 • 2024-04-04 Vádlifájdalom is utalhat érszűkületre

  A hideg, sápadt színű bőr, a zsibbadó, égő érzés a lábszárakban tipikus jele lehet az érszűkületnek, ami sokáig rejtve maradhat. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa szerint mindenképpen fontos orvoshoz fordulni, ha járáskor fájni kezd a lábunk, ugyanis az elhanyagolt érszűkület többek közt szívinfarktushoz, stroke-hoz is vezethet.

 • 2024-04-03 Dohányzásról leszokás gyógynövények segítségével

  Az tény és mindenki nagyon jól tudja, hogy a dohányzás rendkívül káros az egészségre. Nemcsak a szívbetegségek kialakulásáért tehető felelőssé, hanem a dohányzás számlájára írhatók a légzőszervi betegségek, a rákos megbetegedések, a szívinfarktus és a stroke is. Szerencsére nagyon sok olyan gyógynövény létezik, amely nagy segítségünkre lehet, ha éppen most tervezzük a dohányzás abbahagyását. Mutatjuk is, hogy milyen gyógynövényekre támaszkodhatunk az egyes elvonási tünetek csökkentésében, ha holnaptól nem szeretnénk többet dohányozni.

 • 2024-04-02 Túlélt egy szív- érrendszeri eseményt? Ne dőljön hátra!

  Azok közt, akik túléltek egy szívinfarktust, viszonylag nagy azoknak az aránya, akik néhány hónap után ugyanolyan életmódot élnek, mint a súlyos esemény előtt. Ennek pedig nem csak a „nagy megnyugvás” az oka, de az is, hogy nem mindenki tudja, mit és hogyan kellene tennie ahhoz, hogy megelőzhesse a második infarktust vagy más szív-érrendszeri eseményt.

 • 2024-01-27 Magas a pulzusa, de alacsony a vérnyomása?

  Sokan tapasztalhatják a sűrűn jelentkező szapora szívverés, a magas pulzus érzését, és nem kevesen küzdenek az alacsony vérnyomás okozta tünetekkel. De vajon lehet összefüggés a két érték közt? Okozhatja-e betegség a két jelenséget együtt? Milyen vizsgálatokra lehet szükség? Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta válaszolt a kérdésekre.

 • 2023-09-20 A hideg lábfej érszűkületet is jelezhet

  Az érszűkület bármelyik érben kialakulhat a testben, és nagyon gyakori, hogy egyszerre több ér is érintett. A probléma nem csak lábfájdalommal járhat, akár stroke-ot, szívinfarktust is előidézhet! Hogy milyen tünetek jelezhetik az érszűkületet, ha az az alsó végtagokban alakul ki, arról dr. Kósa Évát, a Trombózis-és Hematológiai Központ angiológusát kérdeztük.

 • 2023-06-05 A szív- érrendszeri kockázatok ABC-je

  Fogunk-e valaha szívinfarktust vagy stroke-ot kapni? Az orvosok számos tényezőt figyelembe véve tudják mérlegelni a kockázatokat, de fontos is tisztában lennünk a fő kockázati tényezőkkel.

 • 2023-04-26 Amit a sztatinok mellékhatásairól tudni érdemes

  A XX. század orvos- és gyógyszerésztudományi felfedezései közül a legjelentősebbek közé sorolhatók a koleszterinszintet csökkentő sztatinok. A sztatinok a „rossz” koleszterin (LDL-koleszterin) szintjének a csökkentése révén 25-45 %-kal képesek visszaszorítani a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

 • 2022-09-02 Szívelégtelenség kisokos

  A szívelégtelenség, mint kifejezés bizonyára mindenki számára ismerősen hangzik, elvégre, sajnos elég gyakran találkozhatunk vele a mindennapok során. De vajon tudjuk-e mi rejlik valójában a tragikus halált, vagy legalábbis halálos betegséget sejtető elnevezés mögött?

 • 2021-01-14 Rendszeres szaunázással az infarktus megelőzésért

  A finnek csak a “szegény ember gyógyszertárának” hívják, és most kutatók be is bizonyították, a szauna valóban jótékony hatással van egészségünkre.

 • 2019-12-17 Szívinfarktust okozhat a hideg

  Meglepő lehet, mert a kánikulát tekintjük a legfőbb ellenségnek, de hidegebb napokon is bizony jelentősen nő a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kockázata. A zord időjárás különösen a még nem diagnosztizált, illetve kezeletlen szívproblémákkal küzdőknek jelent komoly rizikót, akár négyszeresére is növelheti a hirtelen szívhalál, vagy szívinfarktus esélyét. Ezt bizonyította a finn egyetem nemrégiben publikált vizsgálata, amelynek nyomán most a Magyar Kardiológusok Társasága hívja fel a figyelmet erre a veszélyre.

 • 2019-11-28 Elbúcsúzni sincs idő!

  Szívinfarktus - ezt a súlyos szív- és érrendszeri betegséget gyakran sorscsapásnak, a semmiből hirtelen előkerülő végzetes eseménynek gondoljuk. Ha a családban ebbe hal bele valaki, akkor szinte kivétel nélkül elhangzik a mondat: nem tudtam elbúcsúzni, nem tudtam elmondani neki, hogy szeretem!

 • 2017-12-26 Gyakoribb a szívinfarktus az ünnepek alatt

  A megemelkedett szívinfarktusszám okai között van egyebek mellett a stressz, amelyet a rohanás, a vásárlás, a kialvatlanság okoz, valamint a túlzott alkoholfogyasztás és a nagyon sós ételek, mert ezek extra terhet rónak a keringésre.

 • 2017-10-01 Egyetlen vérvizsgálat a szívinfarktus diagnosztizálása

  Ha mindennapossá válik a használata, 15-30 percen belül megbízható eredményt adhat a kardiológusoknak a szívinfarktus diagnosztizálásában egy új vérvizsgálat, amelynek klinikai próbait svájci, olasz és spanyol kórházakban végezték.

 • 2017-08-30 Gyulladáscsökkentővel a szívroham és az agyvérzés ellen

  Ízületi gyulladásra kifejlesztett gyógyszerrel először sikerült csökkenteni a szívroham és az agyvérzés kockázatát egy nagy szabású, hosszú időn át végzett vizsgálatban - számolt be róla a BBC hírportálja.

 • 2017-03-09 100 elképesztő dolog: Mindent a szívről és szupererőről

  10 cikkből álló sorozatunkban megtudhatsz néhány érdekességet, többek között mi történik az aggyal pubertás idején, mi befolyásolja a súlyt a bevitt kalóriákon kívül, a nők hogy állnak a csokihoz és szexhez, mi lassítja az anyagcserét, mire jó a bölcsességfog, milyen sűrűn kell futócipőt cserélni. Íme a harmadik rész.

 • 2016-09-22 Szorít a mellkasa? Szívinfarktus vagy "csak" stressz?

  A mellkasi fájdalom sokféle lehet. Gyakoriságát tekintve lehet állandó, vagy hullámokban jelentkező, jellegét tekintve pedig élesen nyilalló, szúrón, vagy tompán sajgó, nyomásra, vagy szorításra emlékeztető. Egy biztos, megjelenése mindig nagy rémületet okoz, mert többségünknek rögtön a szívroham jut róla eszébe.

 • 2016-05-31 Mennyi alkohol számít egészségesnek?

  A statisztikák szerint az, aki mértékletesen fogyaszt alkoholt, hosszabb ideig él, mint az, aki teljesen absztinens.

 • 2016-05-05 Vegye a szívére!

  A szívinfarktus életveszélyes állapot, de sokszor nem jár drámai tünetetekkel. A beteg nem feltétlenül kap a szívéhez és esik össze a nyílt utcán, lehetséges, hogy csupán egy ártatlannak tűnő mellkasfájdalom utal a szívizom elhalására. Leginkább ereink védelmével, vagyis egészséges életmóddal előzhetjük meg.

 • 2015-10-05 Étrend infarktus ellen

  Európában a krétai emberek várható élettartama a leghosszabb. Javítja az esélyeiket a sok testmozgás, és a linolénsavban gazdag étrend. Amerikai kutatók tíz éven keresztül világszerte vizsgálták, hogy a lakosságból hányan haltak meg infarktusban, és szívkoszorúér-betegségben.

 • 2015-09-21 Ne hagyjon fel a szexszel szívinfarktus után sem!

  A szívinfarktust túlélése sok beteget ösztönöz arra, hogy változtasson addigi életstílusán, például leszokjon a cigarettáról, az alkoholról vagy a zsíros ételekről. Német szakemberek szerint azonban egy dologról semmiképpen sem szabad lemondani: a szexről.

 • 2015-09-01 A nők nagyobb eséllyel halnak bele egy szívinfarktusba

  A nők nagyobb eséllyel halnak meg szívinfarktust követően, mint a férfiak és kisebb valószínűséggel részesülnek olyan orvosi kezelésben, amely megmenthetné az életüket - derült ki egy több mint 11 ezer felnőtt bevonásával készített tanulmányból.

 • 2015-03-01 "Özvegycsináló" artéria - Időben kell kezelni!

  A Harvardról csábította haza a Lendület program Maurovich-Horvat Pál kardiológust. Néhány éven belül szeretne kifejleszteni egy olyan módszert, amellyel még szívinfarktus előtt megtalálhatnák a legnagyobb veszélyben lévő embereket. A kutatóorvossal készült interjút és a Lendület-napon tartott előadásáról készült videót most nézhetik meg honlapunkon.

 • 2014-10-10 Szívügyeink: a jó és a rossz koleszterin

  Körülbelül félmillió magyar betegnek lenne szüksége koleszterincsökkentő sztatinokra, de ha el is kezdik szedni, amint jobbak lesznek a véreredményeik, abbahagyják. Édes István kardiológus professzor szerint elkeserítő a helyzet, mert ezeket a gyógyszereket élethossziglan kellene szedni, hogy a szívinfarktus és a stroke kialakulását megelőzzék.

 • 2014-09-28 Hogyan lesz a foglepedékből szívinfarktus?

  Közismert, hogy a szívinfarktust előidéző rizikófaktorok közé tartozik az elhízás, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint. Dr. Bajusz Örs, az Oxygen Fogászat parodontológus fogszakorvosa az elhanyagolt fogazatot is a kockázati tényezők közt említette.

 • 2014-07-27 Sáfrány: megelőzi a szívinfarktust

  Régi fűszernövény, már az egyiptomiak is használták, levesek, mártások színezésére, ízesítésére. A monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól.

 • 2014-04-29 Mitől férfi a férfi?

  Egy férfias férfi rendesen dohányzik és iszik, kockázatosan él, náthájával nem fut azonnal orvoshoz, elhanyagolja a megelőző vizsgálatokat és a depressziót agresszív magatartással kompenzálja...

 • 2014-04-16 Szívinfarktust okozhat a húsvéti csokinyuszi?

  Gondolta volna, hogy a húsvéti csokinyuszi nem is mindig olyan ártalmatlan? Ha ugyanis a jó szívvel megvásárolt édességünk transzzsírt tartalmaz, az rögtön hadjáratot indít a szervezet ellen. A transzzsírok fogyasztása hosszabb távon szívinfarktust, érelmeszesedést, daganatot vagy akár meddőséget is okozhat.

 • 2014-04-14 Veszélyes migrén

  Egy friss amerikai kutatás szerint a migrénben szenvedőknek legalább kétszer nagyobb az esélyük a szívinfarktusra, mint a többi embernek, továbbá fokozottan ki vannak téve az agyi érelzáródásnak/gutaütésnek, és hajlamosabbak arra, hogy kialakuljanak náluk a kardio-vaszkuláris betegségek fő rizikófaktorai, köztük a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.

 • 2014-04-10 Szivós Márton: "Sérülésnek tekintem, nem betegségnek"

  Szivós Márton feltétlenül szeretne ott lenni a nyári, budapesti vízilabda Európa-bajnokságon, de csak a hat hét múlva sorra kerülő vizsgálaton dől el, tényleg játszhat-e az Eb-n.

 • 2014-03-20 A réz jót tesz a szívnek

  A Louisville-i Egyetem Orvosi Központja és a USDA Humán Táplálkozástani Kutatóintézet közösen publikált tanulmánya szerint a réz jó hatással van a szívműködésre. Egereken végzett kutatások bebizonyították, hogy a táplálékhoz hozzáadott réz enyhíti a szív terhelését, megakadályozza a szívmegnagyobbodást. Az alacsony rézbevitel ugyanakkor növeli a koleszterinszintet, a vérrögképződést és szívelégtelenséget okozhat.

 • 2014-02-22 Szívrohamon átesett betegek őssejtkezelést kapnak

  Szívrohamon átesett betegek kapnak őssejtkezelést annak a nagy léptékű kutatásnak a keretében, amely 11 ország mintegy 3000 betegének bevonásával indult, és végleges eredményeit öt év múlva fogják nyilvánosságra hozni.

 • 2014-02-14 Kevesebb foszfor, kevesebb koszorúérbetegség

  A foszfor alapvető ásványi anyag az emberi szervezetben, ám a tudomány történetében most először angol kutatók azt találták, hogy ha ételeinkben sok a foszfát, az hozzájárul az érelmeszesedés kifejlődéséhez.

 • 2014-02-11 Frontátvonulások

  Általánosan elfogadott nézet, hogy az időjárás hatással van az emberek egészségére és közérzetére. Azonban a tudósok a mai napig eltérő véleményt alkotnak ennek pontos mechanizmusáról. A frontérzékeny emberek néhány tanács megfogadásával csökkenthetik a frontok okozta kellemetlen tüneteket.

 • 2014-01-29 Szívinfarktus helyett életmódváltás!

  A szív- és érrendszeri betegségek (mint például a szívinfarktus) a fejlett és a fejlődő országokban a felnőtt lakosság körében a leggyakoribb halálokot jelentik, és Magyarországon is a halálozások több mint feléért felelősek.

 • 2014-01-20 Előzzük meg a szívinfarktust sáfránnyal!

  Napi gyógynövény-határozónkban a sáfrányt (Crocus) mutatjuk be.

 • 2014-01-02 Már néhány korty vörösbor is befolyásolhatja a szívműködést

  Temérdek tapasztalat és sok tudományos megfigyelés adatai gyűltek össze a mérsékelt- és nagyfokú alkoholfogyasztás egészségügyi hatásaival kapcsolatban, de kis mennyiségű bor megivására vonatkozólag eddig gondos vizsgálat nem történt. Olasz kutatók a vörösbor szívre gyakorolt hatását vizsgálták igen kis mennyiség elfogyasztása után.

 • 2013-12-30 Betegség-előrejelzés

  Egy amerikai tudós teljes DNS-ét megvizsgálták olyan génekért, melyek a jövőben esetlegesen kialakuló betegségeit jelezhetik előre. Stephen Quake genetikai profilját megvizsgálták több tucat betegséggel (mint például a rák és a cukorbetegség) összefüggő génekre.

 • 2013-12-29 Mindent a vérnyomásról

  Mi a vérnyomás? Az a nyomás, amivel az erekben áramló vér az artéria falát nyomja. Cikkünkben a vérnyomás-betegségek, elsősorban a magas vérnyomás természetéről és kialakulásának okairól olvashat.

 • 2013-12-13 Zöldségekkel a szívbetegség ellen

  A szív koszorúereinek elmeszesedése gyakran vezet következményes szívbetegséghez vagy szívinfarktushoz. A táplálkozás és az érelmeszesedés kapcsolatát már több tanulmány is vizsgálta, egy amerikai kutatócsoport most állatkísérletben igazolta a zöldségfogyasztás jótékony hatását.

 • 2013-11-14 Árulkodó görbék

  A szívpanaszával a beteg először háziorvosát keresi meg, aki - indokolt esetben - továbbküldi kardiológiai kivizsgálásra. Cikkünk a legfontosabb vizsgálati módszereket mutatja be.

 • 2013-11-11 Mozgással az optimális vérnyomásért!

  Mielőtt bárki kizárólag a genetikára fogná a magas vérnyomását, fontos tudnunk, hogy mi magunk, az életmódunk is jelentősen befolyásolja ezt az értéket. Magyarországon a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több, mint fele magasvérnyomás-betegségben szenved, ám még mindig kevesen fordulnak tudatosan a probléma megoldása felé. Tagadhatatlan, hogy a betegségre való hajlam közel 40 százalékban meghatározott a génekben. Ám a hajlam még nem maga a betegség! De a felnőttkori megjelenésnek számos életmódbeli kockázati tényezője van.

 • 2013-10-27 Szívszorító problémák

  Mára a szívinfarktus a szív- és érrendszeri betegségek között az első helyen szerepel. Érdemes megvizsgáltatni magunkat Cardio-CT géppel, mert a koszorúerek gyors, pontos, fájdalommentes vizsgálata, még a tünetek előtt kimutatja, ha baj van.

 • 2013-10-23 A szmog növeli a szívroham kockázatát

  A kisméretű részecskékből álló levegőszennyezettség – vagyis a szmog – egy friss tanulmány szerint növeli az infarktus és más súlyos szívproblémák kockázatát.

 • 2013-10-14 Pár szem dió véd a szívroham ellen

  Az alfa-linolénsavat tartalmazó olajok, növények, mint például a dió, csökkentik a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát - közölték a tudományos folyóiratok egy japán és egy amerikai vizsgálat egybevágó eredményeit.

 • 2013-10-12 Kevesebb infarktus

  A legfrissebb felmérési adatok szerint az Egyesült Államokban egyre kevesebb a szívroham. A Medicare szakértői szerint 2002 és 2008 között 23 százalékkal csökkent a szívroham miatt kórházba szállított páciensek száma, ami évi százezerrel kevesebb kórházi ápoltat jelent. A Kaiser Permanente szakértői is hasonló eredményre jutottak, az ő kutatásaik szerint 1999 és 2008 között 24 százalékkal kevesebb embert szállítottak kórházba szívrohammal.

 • 2013-10-08 Amputálni kellett a focista bal lábát

  A közvetlen életveszély elhárítása miatt amputálni kellett Akeem Adams bal lábát. A Ferencváros trinidadi futballistájának - aki szeptember 25-én kapott szívinfarktust - állapota továbbra is súlyos.

 • 2013-09-27 Műszívre kapcsolták a Fradi focistáját

  Túl van a harmadik beavatkozáson Akeem Adams, a Ferencváros szerdán este infarktust kapott trinidadi labdarúgója, akit műszívvel tartanak életben.

 • 2013-09-19 Mindent a szívinfarktusról

  A szívinfarktust sokáig a férfiak betegségének tartottuk. Mára a helyzet megváltozott. Az infarktus legalább annyi nőt érint, mint férfit, a gyengébb nem esetében ráadásul többször okoz halált. Az okokról dr. Vértes Andrással, a Szent István Kórház kardiológus főorvosával beszélgettünk.