Szívelégtelenség kisokos

Szívelégtelenség kisokos

A szívelégtelenség, mint kifejezés bizonyára mindenki számára ismerősen hangzik, elvégre, sajnos elég gyakran találkozhatunk vele a mindennapok során. De vajon tudjuk-e mi rejlik valójában a tragikus halált, vagy legalábbis halálos betegséget sejtető elnevezés mögött?

Mi is az a szívelégtelenség?

A szívelégtelenség legtöbb esetben egy valamilyen korábbi egészségügyi probléma, például koszorúér-betegség, vagy magas vérnyomás következtében lassan kialakuló működési zavar. Olyan krónikus, progresszív állapot (hosszan elhúzódó, súlyosbodó), amelyben a szívizom nem képes elegendő vért pumpálni ahhoz, hogy kielégítse a szervezet vér- és oxigénszükségletét. Alapvetően a szív nem tud lépést tartani a munkaterhelésével, így a mindennapi tevékenységek, például a séta, vagy a lépcsőzés is nagyon nehézkessé válnak, általános fáradtság, légszomj, néha köhögés jelentkezik.

Szívelégtelenség kisokos

A szívelégtelenség a 65 év feletti lakosság 10%-át érinti, hajlamosító tényezők lehetnek továbbá a huzamosabb ideig tartó túlzott alkoholfogyasztás, és a genetika.

Honnan tudhatjuk, hogy baj van?

A szívelégtelenségnek nincsenek nagyon könnyen meghatározható tünetei, sőt, kezdetben kifejezetten könnyen összetéveszthetőek az általános öregedés jeleivel. Mivel a szív már nem tud megfelelő hatékonysággal pumpálni, a vér nem ürül ki belőle elég gyorsan, majd a szervezetből a szívbe való visszaáramlása is nehezebbé válik. Ezáltal a májban, a hasban, az alsó végtagokban és a tüdőben panghat a vér, ami légszomjhoz, étvágytalansághoz, a lábfej és a bokák, valamint a has duzzanatához és a végtagok hidegségéhez vezethet.

Megelőzés, kezelés

A szívelégtelenség kezelése egyszerre nagyon komplex. A már kialakult betegség esetén összehangoltan van szükség életmódváltásra és az erre épülő gyógyszeres terápiára. Fontos, hogy lehetőleg minél gyakrabban végezzünk legalább közepes intenzitású kardio mozgást némi izomerő növelő edzéssel kiegészítve. Étkezés tekintetében válasszuk az olíva olaj, gabonák, zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásán alapuló mediterrán diétát, melynek segítségével egyszerre csökkenthetjük a telített zsírok, és növelhetjük az omega-3 zsírsavak fogyasztását.
Ha azonban a betegség kialakulása már nem elkerülhető, akkor sem kell kétségbeesni, rendszeres orvosi felügyelettel, számos korszerű terápia létezik a szívelégtelenség karbantartására. Szájon át szedhető gyógyszeres kezelések mellett beültethető készülékek is segíthetik a betegség kezelését.

Javasolt orvoshoz fordulni

• csökkent fizikai aktivitás,
• kisebb terhelésre is fáradtság érzése,
• étvágytalanság,
• hirtelen hízás,
• szabálytalan szívverés,
• ödéma,
• folyamatos köhögés.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek