Amit a sztatinok mellékhatásairól tudni érdemes

Amit a sztatinok mellékhatásairól tudni érdemes

A XX. század orvos- és gyógyszerésztudományi felfedezései közül a legjelentősebbek közé sorolhatók a koleszterinszintet csökkentő sztatinok. A sztatinok a „rossz” koleszterin (LDL-koleszterin) szintjének a csökkentése révén 25-45 %-kal képesek visszaszorítani a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Világszerte több tízmillió ember szed nap mint nap sztatinokat, és csak kis hányaduk tapasztal mellékhatásokat. Ráadásul, a mellékhatások sok esetben könnyen – például hatóanyagváltással – orvosolhatók.

Nincsen gyógyszer mellékhatás nélkül

A gyógyszerhatástan alaptételeként is említhető az, hogy „nincsen hatás mellékhatás nélkül”. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy kisebb-nagyobb gyakorisággal, de minden gyógyszernek vannak mellékhatásai.

A koleszterinszintcsökkentő sztatinok (Magyarországon vényköteles forgalomban atorvasztatin, fluvasztatin, rozuvasztatin, szimvasztatin érhető el) sem jelentenek kivételt. Leszögezhető azonban, hogy a gyógyszeres terápiában 1987 óta alkalmazott sztatinokkal – mind a hatást, mind az esetleges mellékhatásokat illetően – hatalmas mennyiségű tapasztalat áll rendelkezésre.

Ma már tudjuk, hogy a sztatinok alkalmazása jelentette előnyök messzemenően meghaladják azokat a kockázatokat, amiket az esetleges mellékhatások jelenthetnek.

Bemutatjuk, hogy mik lehetnek a sztatinok vélt vagy valós mellékhatásai.

Amit a sztatinok mellékhatásairól tudni érdemes

Izomfájdalom, izomgyengeség – a sztatin okozza vagy sem?

A betegek körében a sztatinok legismertebb mellékhatásai közé az izmokat érintő fájdalmak, az izomgyengeség tartozik. Általában szimmetrikus, kétoldali fájdalomról, gyengeségről van szó. Nagyon ritka esetekben a következmények (izom- és vesekárosodás) súlyosak lehetnek. Az izompanaszok általában röviddel a sztatinok szedésének megkezdése után léphetnek fel, de ez nem szükségszerű, és sok beteg egyáltalán nem tapasztal izomtüneteket. Fontos: ha valaki a sztatin-terápia alatt tisztázatlan eredetű izomfájdalmat, -érzékenységet vagy -gyengeséget tapasztal, haladéktalanul értesítse róla a kezelőorvosát!

Persze nem minden mozgásszervi fájdalom írható a sztatinok számlájára. Egy példa: ha a porckopásos térd fáj a sztatin-terápia alatt, akkor az igen nagy valószínűséggel nem a sztatin miatt van.
Vizsgálatok szerint sok beteg akkor is sztatin okozta mellékhatásokat vél felfedezni magán, miközben nem is valós sztatint szed, hanem látszat-gyógyszert, azaz placebot kap.

Cukorbetegség – a sztatin miatt alakulhat ki?

A tapasztalatok szerint a sztatin-kezelés minimális mértékben emeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Nem szabad azonban, hogy ez bárkit is eltántorítson a sztatin-kezeléstől. A rizikó ugyanis alacsony: négy éves sztatin-kezelés hatására 255 betegre esik 1 plusz cukorbetegség. A hasznot szem előtt tartva pedig elmondható, hogy a sztatinok jelentős mértékben képesek visszaszorítani a szív- és érrendszeri katasztrófák rizikóját, aminek egyébként a betegek – sztatin hiányában – fokozottan ki lennének téve.

Memóriazavarok és demencia – okozhat a sztatin agyi ködöt?

Máig vitatott az, hogy a sztatinok szedése az agyi funkciók (memória, reakcióidő stb.) gyengüléséhez vezet-e. Annak ellenére, hogy néhányan agyi ködről számolnak be a sztatinok szedése alatt, nem bizonyítható, hogy mindez a sztatin miatt van. Lehetséges, hogy az előrehaladott életkor vagy az elmeszesedett agyi erek okozzák a panaszt. Mindenesetre, ha valaki enyhe memóriazavart észlel a sztatin szedése alatt, tájékoztassa róla a kezelőorvosát; egy másik sztatinra váltás akár meg is oldhatja a problémát.

Ezekre figyeljen, ha Önnek is sztatint rendel(t) az orvosa!

A magas koleszterinszint nem fáj, nem okoz érezhető tüneteket, de a következményei, vagyis az érelmeszesedés, a szívinfarktus, illetve a stroke halálos kimenetelűek is lehetnek. Okos dolog tehát odafigyelni a megelőzésre, a koleszterinszint karban tartására. Ebben a megfelelő életmód mellett a sztatinok adagolása is segíthet.
Ha Önnek sztatint rendel az orvosa, akkor tudnia kell, hogy egy hosszú távon át, rendszeresen szedendő gyógyszerről van szó. Ha rövidebb vagy hosszabb idejű szedést követően mellékhatásokat észlel, jelezze azt a kezelőorvosának, aki megteszi a szükséges lépéseket a mellékhatások „orvoslása” érdekében.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükör egészség- és életmódmagazinban jelent meg. Kérje patikusától a lapot!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek