Mennyi alkohol számít egészségesnek?

Mennyi alkohol számít egészségesnek?

A statisztikák szerint az, aki mértékletesen fogyaszt alkoholt, hosszabb ideig él, mint az, aki teljesen absztinens.

Az emberek a bor feltalálása óta abban bíznak, hogy az isteni nedű nem csak finom, de egészséges is. Az 1900-as évek végén ezt már bizonyították is, a statisztikák szerint Franciaország bortermelő vidékein kevesebben haltak meg szívinfarktusban, mint Közép-Európa más részein – ami azért is meglepetésnek számított, mert az étkezésükben sok zsíros, az ereknek nem éppen előnyös francia sajt szerepelt.

Mennyi alkohol számít egészségesnek?

 

A francia paradoxont akkoriban a vörösborral magyarázták, ám a kutatók szerint nem ennyire egyszerű a megoldás. Nem csupán a vörösbor antioxidáns hatásának, de a mediterrán táplálkozásnak, életmódnak is köszönhetik az ott élők a hosszabb életet. Sok gyümölcsöt, zöldséget, csonthéjast, halat és olívaolajat fogyasztanak, ezek pedig mind-mind pozitív hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre.

 

Az alkohol és az egészség kapcsolatát más kutatásokban vizsgálták, 2016-ban, a Journal of Studies on Alcohol and Drugs című folyóiratban jelent meg egy átfogó értekezés. A kutatók szerint sok olyan ember is bekerült az absztinenseket vizsgáló csoportba, aki súlyos betegség miatt nem iszik, esetleg alkoholizmussal küzdött, és már nem iszik. Őket nem lehet összehasonlítani a keveset ivókkal. Azok, akik valóban nem fogyasztanak alkoholt, valójában egészségesebbek, mint az alkoholfogyasztók. A vörösbor kitágítja ugyan az ereket, ami csökkentené a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, ám közben meg is emeli a vérnyomást, ami viszont növeli a kockázatot – ez az oka annak, amiért a szívbetegeknek egyáltalán nem ajánlják az alkoholfogyasztást. A májnak minden egyes alkoholmolekulát le kell bontania, ez pedig megterhelő lehet. több mint 200 betegséget ismerünk, ami az alkoholfogyasztás okoz, vagy legalábbis erősít.

 

Ennek ellenére bizonyos keretek között, egészséges embereknél kockázatmentesnek tekintjük az alkohol fogyasztását, ez nők esetében naponta 12 gramm tiszta alkoholt, azaz 0,3 liter sört vagy egy kis pohár bort jelent. Férfiak maximum 24 gramm tiszta alkohollal bírnak el, ez dupla annyi, amint amit a nőknek javasolnak. A szakértők fontosnak tartják azt is, hogy hetente 2-3 napon egyáltalán ne fogyasszunk alkoholt, így kisebb az esélye a függőség kialakulásának. Aki ugyanis minden egyes nap megissza a megengedett mennyiséget, egy idő után – valószínűleg – többre vágyik, csak nagyobb mennyiséggel éri el a kívánt hatást.

 

Összefoglalva tehát azt tanácsolják, hogy olykor-olykor nyugodtan igyunk meg egy kevés alkoholt, ez a pszichés jóllétünknek igenis jót tesz. És még egy jó tanács: aki rendszeresen, naponta iszik egy kis pohár bort (de valóban csak annyit!), kevesebbet árt a szervezetének, mint az, aki hetente egyszer alaposan felönt a garatra.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek