Aktuális

Aktuális

Sport

Egy nehezen felismerhető tüdőbetegség

Az IPF megközelítőleg 3 millió embert érint a világon, Magyarországon ez a szám 500 és 1000 közé tehető. A becsült hazai betegszám azért ...

Sport

A D-vitamin hiány veszélyes

A D-vitamin az egyik legősibb hormonnak az előanyaga, ezért hiány esetén ez a hormon hiányzik. Kiürülésével az immunrendszer egyensúlya borul ...

  • 2018.03.08 4 ok, amiért nem fejlődsz a futásban

    Sok futó – főként a kezdők vagy nem kellőképpen felkészültek – beleesik tipikus hibákba. Az egyik a hosszú távok elhanyagolása. Holott csak ezek képesek fejleszteni az alapállóképességet, és a gyors regenerálódást. Vagyis ezekre lehet építeni a rövidebb távokat és a későbbi gyorsulást. A másik a túl intenzív edzés.

  • 2018.03.08 Március 8., a Vese Világnapja

    2018-ban a Vese Világnapot és a Nemzetközi Nőnapot ugyanazon a napon ünnepeljük, ami lehetőséget teremt arra, hogy kihangsúlyozzuk a nők egészségének fontosságát, és felhívjuk a figyelmet a vese és a kiválasztószervünk egészségét fenyegető veszélyekre. Ma majdnem minden tizedik ember érintett valamilyen típusú megbetegedésben, a különböző elváltozások vagy fertőzések alól pedig sajnos a gyerekek sem jelentenek kivételt.

  • 2018.03.07 Az influenza kihat az agy működésére

    A fertőzés hosszú időre aktiválta az immunsejteket a hippocampusban, valamint megváltoztatta a depresszióval, az autizmussal, a skizofréniával és más idegrendszeri zavarokkal kapcsolatos gének kifejeződését. Az eredmények azt sugallják, hogy egyes influenzatörzsek veszélyeztethetik az agy egészséges működését.

  • 2018.03.06 Élelmiszerek befolyásolhatják a rák terjedését

    A spárgában, a szárnyasokban és egyéb élelmiszerekben is megtalálható, aszparagin nevű aminosav csökkentése, illetve blokkolása jelentősen megnehezítette a melldaganatok áttétképződését egereken végzett kísérletekben - számoltak be a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban.

  • 2018.03.06 Műanyaghulladékot mutattak ki halak gyomrában

    A hétköznapi tárgyak és ipari termékek kopásából, bomlásából származó mikroméretű műanyagszemcsék felhalmozódnak a tengerekben, és az ottani élőlények szervezetébe kerülve gyulladást, étvágy- és testsúlycsökkenést eredményezhetnek.

  • 2018.03.06 Laboratóriumban növesztett csontot ültettek be

    A páciens zsírsejtjeiből növesztett csontszövetet ültettek be egy beteg lábába Izraelben, a világon elsőként - számol be a Jediót Ahronót napilap. Az orvos szerint a beavatkozás idős, csontritkulásos és rák miatt amputált betegeken is segíthet, sőt a jövőben a törpenövésűeket is több tucat centiméterrel magasabbá tudja majd tenni.

  • 2018.03.06 Egyre több ritka betegség gyógyítható

    Napjainkban, Európában 27-36 millió ember szenved valamilyen ritka betegségben. E betegségek gyakran járnak életveszélyes állapotokkal vagy krónikus rosszabbodással. Gyakori, hogy a test több szervét, több területet érintik, ezért komplexek, és felismerésük is nehéz, és az esetek jelentős részében a betegségnek nincsen gyógymódja, többnyire tüneti kezelést alkalmaznak.

  • 2018.03.05 Az Y generáció a legkövérebb nemzedék

    Nagy-Britannia jelenleg Nyugat-Európa legelhízottabb nemzete, és az elhízottak aránya gyorsabban nő a szigetországban, mint bármely másik fejlett államban. Az elhízottsági mutatók 1993-ban még 15, 2015-ben azonban már 27 százalékot mutattak. Három évvel ezelőtt az 55-64 éves korosztályban volt a legmagasabb az elhízottak aránya, ám a szakértők szerint a fiatalabb nemzedékek jó úton haladnak afelé, hogy új csúcsot állítsanak fel.

  • 2018.03.01 Velünk is születhez a szívritmus-zavar

    Az idősödéssel óhatatlanul szaporodó betegségeken kívül léteznek olyan veleszületett betegségek is, amelyek növelik a szívritmuszavar rizikóját. Például gyermekkorban egy veleszületett genetikai rendellenesség miatt alakulhat ki az ún. hosszú QT-szindróma, amely a szív ingervezető rendszerének zavara, és amely szokatlanul gyors szívritmust is eredményezhet.

  • 2018.03.01 Egyél lassan és nem hízol el!

    Az eredmények szerint a normális sebességgel táplálkozók 29 százalékkal, a lassan evők 42 százalékkal kisebb eséllyel voltak elhízottak, mint azok, akik rendszeresen befalták az eléjük kerülő ételt. A mutatók szerint az evési sebesség lassításával csökkent a résztvevők testtömegindexe és derékkörmérete is.