A koffein segít a Parkinson-kór felismerésében

A koffein segít a Parkinson-kór felismerésében

Korábbi kutatások már kimutatták a koffein és a Parkinson-kór kockázatának összefüggését, ám arról nem sokat tudtunk, hogyan dolgozza fel a betegségben szenvedők szervezete az anyagot.

A Neurology című szaklapban megjelent Szaiki Sindzsi, a tokiói Dzsuntendo Orvosi Egyetem kutatójának tanulmánya, mely szerint a vérben lévő koffein koncentrációjának mérése segíthet a Parkinson-kór diagnózisában, ugyanis akik  a gyógyíthatatlan degeneratív idegrendszeri betegségben szenvednek, azoknak a vérében jelentősen alacsonyabb a koffein koncentrációja, mint azokéban, akiknél nem alakult ki a kór – írja az MTI.

A kutatásban 108 olyan beteg vett részt, akiknél átlagosan hat éve állapították meg a Parkinson-kórt, valamit 31 azonos életkorú, de a betegségben nem szenvedő ember. Mindenkinél vérvizsgálatot végeztek, ahol nemcsak a koffein, hanem 11 olyan anyag koncentrációját is mérték, melyeket a szervezet a koffein anyagcseréje közben állít elő. A két csoport ezután hozzávetőleg ugyanannyi koffeint fogyasztott, nagyjából napi két csésze kávénak megfelelő mennyiséget.

A kutatás végén kiderült, a Parkinson-kórosok vérében a koffein és a 11-ből 9 anyagcseretermék is jelentősen alacsonyabb koncentrációban volt jelen, míg a betegek vérében 10 mikroliterenként  24 pikomól koffeint mérte, a nem betegeknél 79-et találtak.

A koffein segít a Parkinson-kór felismerésében

Azt is megvizsgálták, vannak-e a résztvevőknek olyan génmutációi, amelyek befolyásolhatják a koffein anyagcseréjét, ám ebből a szempontból nem találtak különbséget a két csoport között. Nem tapasztalták emellett azt sem, hogy a koffein koncentrációja alacsonyabb lenne azoknál a betegeknél, akik a kór előrehaladottabb stádiumában voltak, ami arra utal, hogy a csökkenés már a korai szakaszra jellemző.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben sikerül megerősíteni az eredményeket, akkor egyszerű vizsgálattal már a korai szakaszában, akár a tünetek megjelenése előtt diagnosztizálható lenne a betegség, ami hatalmas előrelépést jelentene, jelenleg ugyanis a Parkinson-kórt - különösen a korai stádiumban - nehéz kimutatni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek