Patikai kisokos: rapid, retard vagy forte?

Patikai kisokos: rapid, retard vagy forte?

Mit várnak el a betegek a gyógyszerektől? Múljanak el a panaszok, lehetőleg minél hamarabb, és a hatás legyen tartós. Ezeket az igényeket szem előtt tartva a gyógyszeripar régóta alkalmazott hatóanyagokat jelentet meg új és újabb köntösökben. A gyógyszeres dobozokon több esetben szerepel a „rapid”, a „retard” vagy a „forte” megnevezés, utalva arra, hogy miben különleges az adott készítmény.

Megszületnek a „rapid” készítmények

A gyógyszeripari fejlesztések egy része arra irányul, hogy minél hamarabb felszívódjon a béltraktusból a szájon át bevett tabletta vagy kapszula hatóanyagtartalma, és minél rövidebb időn belül bekövetkezzen a terápiás hatás. Ez egyértelműen előnyös például fejfájás vagy fogfájás esetén, amikor minél rövidebb időn belül szabadulni akar a beteg a fájdalomtól. Gyorsan ható, vagyis „rapid” készítményekkel - a klasszikus tablettákkal való összehasonlításban – már akár fél órán belül érezhetően enyhíthető lehet a fájdalom.

Patikai kisokos: rapid, retard vagy forte?

A 3x1 adagolás már a múlté, itt a „retard”

Azoknál, akik tartósan gyógyszert szednek (például vérnyomáscsökkentőt, vércukorszintcsökkentőt), nagy könnyebbséget jelent az, ha elég csak napi egyszer lenyelniük a tablettájukat. Mindez mára már hétköznapi gyakorlattá vált annak köszönhetően, hogy a hatóanyagot olyan speciális segédanyagokból álló mátrixba formulálják, ami hosszan tartó hatóanyag-felszabadulást, akár 24 órán át tartó, szakszóval „retard” hatást garantál. A gyógyszeres dobozokon szereplő ER, LA, SR, XL és XR betűszavak is arra utalnak, hogy a készítmény nyújtott hatást biztosít. A „retard” hatás kiaknázható például a fájdalom- és gyulladáscsökkentő szereknél is, amikor az ízületi fájdalommal küzdő betegek naponta egyszer bevett retard készítménnyel orvosolják a panaszaikat, ahelyett, hogy 4-6 óránként újabb pirulákat nyelnének le.

Annyira fáj, hogy „forte” kell rá

Több esetben a panaszok jellege magas hatóanyag-mennyiség bevételét teszi szükségessé. Előfordulhat például, hogy 200 mg ibuprofén kevésnek bizonyul, és 400 mg bevitelével enyhíthető hatásosan a fájdalom. Olyan esetekben, amik extra hatóanyagdózisra van szükség, érdemes magas hatóanyag-tartalmú, vagyis „forte” készítményeket alkalmazni.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükör júniusi számában jelent meg! Keresse minden hónap elején a patikákban!

Kapcsolódó írások