Ne vigye túlzásba!

Ne vigye túlzásba!

Jóból is megárt a sok, szoktuk mondani, és ez az egészségünkre is vonatkozik. Izmaink, ízületeink meghálálják a rendszeres mozgást, de a túlerőltetésre fájdalommal reagálnak: jeleznek, most már ideje regenerálódni!

Nemcsak a túlzásba vitt sport, de bármilyen repetatív, azaz ismétlődő mozgás, illetve kényszertartás okozhat túlterheléses fájdalmakat a testünk bármely területén.

Sok a sport
Az úszóknál például klasszikus probléma az úszóváll (rotator tendinitis), amikor a felkart a vállízületben tartó izmok és inak sérülnek – ez általában az úszás közben végzett karmozdulatok miatt alakul ki. A futók jól ismert betegsége az iliotibiális szalag szindróma, ami a láb rendszeres nyújtása és hajlítása miatt jelentkezik. A teniszkönyök szintén tipikus jelenség, amely esetén a fizikai igénybevétel miatt a könyöktájék, illetve a felkarcsont külső-alsó részének (epikondilusznak) gyulladása következik be.

Amikor a munka okozza
Egyes szakmákban a nap mint nap ismétlődő, a munkában használt cselekvés okozza, ezért nem meglepő például a festőknél tapasztalt teniszkönyök, és nem hiába tartják az ínhüvelygyulladást például az írónők betegségének: a sok gépeléstől az ujjak feszítő inaiban, a kézháton gyulladás alakul ki, amely mozgatásra rendkívül fájdalmassá válik. Természetesen nem mindig a monoton, ismétlődő mozgás terheli túl az izmainkat.

Ne vigye túlzásba!

Nem is csináltam semmit
Sajnos akkor is túlterhelhetjük az izmainkat, ízületeinket, ha látszólag nem is csinálunk semmit: a helytelen testtartás miatt a gerincet stabilizáló kisizmok észrevétlenül, de folyamatosan dolgoznak, majd egy idő után „elfáradnak”, és ekkor alakul ki a túlterheléses fájdalom.
Okozhatja a tüneteket akár egy kényelmetlen matrac is, amin minden éjszaka a normálistól eltérő pózban alszunk: ez fokozott terhelést ró egyes izmokra, ízületekre, majd a leginkább igénybe vett testtájék és a környező terület fájni kezd. Az ízületek és a porckorongok túl nagy terhelést kapnak, kophatnak, sérv és idegbecsípődés is kialakulhat – a fájdalom pedig egyre csak fokozódik, esetenként állandósodik.

Nem megijedni, kezelni!
A kialakult fájdalmat kezelni kell, hiszen megnehezíti a mindennapokat, súlyos esetben ellehetetleníti a munkavégzést is. Fájdalomcsillapítók szájon át, tapasz vagy injekció formájába is használhatók. Akut szakban az ágynyugalomról az orvos dönt, azonban a testi megerőltetést krónikus szakban is kerülni kell. Ha a panaszok enyhülnek, érdemes az izmok megerősítésén dolgozni, a rendszeres, de nem túlzásba vitt mozgás, úszás, gyógytorna kulcsfontosságú a mozgásszervi panaszok gyógyításában, illetve megelőzésében.


A fölös kilók leadása, a stressz kerülése szintén segíthet, és nem elhanyagolható az orvosi masszázs szerepe sem. Ülő munka esetén megfelelő széket, esetleg ülőlabdát érdemes választani, az éjszakai pihenés érdekében pedig kényelmes matracot és speciális kímélő párnát használni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek