Paradicsomos húsgombóc spagettivel - Egészségséf
Manapság nagy divat sütőben húsgombócokat sütni. Ez egy jó eljárás, mert nem szívja meg magát olajjal, és sokféle módon felhasználhatjuk utána. Egyik ilyen, amikor paradicsomszószt készítünk és spagettit főzünk ki hozzá.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
- 80 dkg darált sertéscomb
- 1 fej vöröshagyma aprítva
- 2 egész tojás
- 2 fokhagyma zúzva
- só, bors, majoranna
- 50 dkg spagetti
- 1 dobot hámozott paradicsomkonzerv
- 5 dl sűrített paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 fej vöröshagyma aprítva
- 6-8 friss bazsalikomlevél aprítva
- 1 kávéskanálnyi szárított oregano
- só, bors, 1 evőkanál cukor
Az első 5 összetevőt jól összegyúrjuk, golyókat formálunk belőle, megkenjük a tetejét kevés olajjal és előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt 180 fokon megsütjük - félidőben megforgatjuk. Közben feltesszük a vizet a tésztának. A vízbe sót és olajat teszünk. Ha forr, beletesszük a tésztát és megfőzzük. A paradicsomszószhoz az egész paradicsomot botturmixszal összetörjük, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, ráöntjük a paradicsomot, hozzáadjuk a fűszereket, közepes lángon kb. 10 percig főzzük. A tésztát leszűrjük, tálaláskor rátesszük a húsgombócot és leöntjük a paradicsomszósszal.
Tipp! Aki szereti, gombát is tehet a szószba. Ha megsült a húsgolyó, bele is tehetjük a szószba és úgy is tálalhatjuk.
Jó tudni! Ha ügyelni kell a szénhidrát bevitelre, a fenti húsgolyó elkészítése tökéletes erre, hiszen elkerüljük az olajban való sütést. Tésztából is használhatunk szénhidrát csökkentett változatút, már nagyon finomakat lehet kapni.
Tápérték (100 g)
|
Sertés comb |
Paradicsompüré |
Paradicsom |
Durum tészta főtt |
Tojás |
Energia |
245 kcal |
38 kcal |
18 kcal |
158 kcal |
143 kcal |
Fejérje |
17,4 g |
1,6 g |
0,8 g |
6,0 g |
12,6 g |
Zsír |
18,9 g |
0,2 g |
0,2 g |
1,0 g |
9,5 g |
Szénhidrát |
0 g |
8,9 g |
3,8 g |
31 g |
1,8 g |