Hirdetés
Mitől vagyunk másnaposak?

Mitől vagyunk másnaposak?

Fejfájás, hányinger, kivörösödött, duzzadt arc, szívdobogás – a másnaposság tüneteivel ébredni nem a legkellemesebb, de sajnos a legtöbbünk által ismert érzés. Viszont az már kevesünknek jut eszébe, hogy a görbe este utáni szokásos tüneteket azok is produkálhatják, akik feleannyit ittak, mint mi.

Hirdetés
Hirdetés

Mi a másnaposság oka?

A másnaposság tüneteinek kialakulásának több különböző és egymást erősítő oka van.

Az egyik, hogy a bornak, akárcsak a likőröknek, a pezsgőnek, magas a hisztamin-tartalma. A hisztamin a hisztidin nevű aminosav – elsősorban baktériumok hatására történő – lebomlásából keletkezik. A szervezetben természetes módon a DAO-enzim bontja le: ha ez az enzim nem működik megfelelően, túl kevés, vagy teljesen hiányzik, akkor nem tudunk a hisztaminnal megbirkózni, és sokféle tünet alakulhat ki. A fejfájás és a migrén mellett a könnyezés, szemviszketés, orrfolyás, bőrkiütés, emésztési problémák, gyomorgörcs utalhat hisztaminérzékenységre.

Mitől vagyunk másnaposak?

A másik ok, hogy az alkohol gátolja a szervezetben a hisztamin lebontásáért felelős DAO-enzim működését. Tehát a másnaposság sokszor nem más, mint egy hisztamin-reakció, ami abból adódik, hogy a magas hisztamin tartalmat nem tudja lebontani a szervezet, mert az alkohol gátolja az enzim működését. Az alkohol minden formájában blokkolja a DAO-enzim működését – akárcsak a kakaó, a tea, az energiaitalok és még vagy százféle gyógyszer. A vörösbor különösen magas hisztamin tartalma miatt nem csoda, hogy különösen megszenvedjük a másnaposság tüneteit egy átborozott este után.

Mivel kell csínján bánni?

A bor mellett a sörnek és a pezsgőnek is magas a hisztamin-tartalma. Ahogy a különféle sajtoknak is, mivel a hisztamin érleléssel, tárolással, erjesztéssel szaporodik az élelmiszerekben. Ezeken túl a savanyú káposzta, a füstölt, pácolt, szárított húsok (pl. sonka, kolbászok, szalámik halak és tenger), a mustár, torma, az élesztő és az azzal készült termékek is gazdagok hisztaminban, csakúgy, mint sok gyümölcs-zöldség, például az eper, az alma, a paradicsom, a padlizsán, a kivi, a spenót vagy az ananász. Vannak olyan élelmiszerek, mint a csokoládé, amik viszont a hisztamin felszabadulását váltják ki a szervezetben, hasonlóan számos gyógyszerhez.

Mi a megoldás?

A diéta lehet megoldás, ahogy az is, hogy valaki teljes mértékben távol tartja magát az alkoholos italoktól, a sokféle hisztamintartalmú ételtől. De van más lehetőség is: az enzimpótlás. Hisztamin intoleráns betegek orvosi vizsgálatok során véletlenül fedezték fel a DAO-enzimet, amely a hisztamin lebontásáért felelős. Ezt az enzimet ma már pótolni is lehet. Nem kell tehát lemondani a kedvenc ételeinkről, sem a fehér asztal körüli jó társaságról.

A témáról a www.etelerzekenyseg.hu oldalon további információkat találsz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend