Hirdetés
Az agyi érkatasztrófa megelőzhető

Az agyi érkatasztrófa megelőzhető

A stroke a központi idegrendszer sejtjeinek pusztulása, melyet az agyi erek hirtelen elzáródása vagy az erek megrepedése okoz. A rák és a szívbetegségek után a harmadik leggyakoribb halálok Európában.

Hirdetés
Hirdetés

Hazánkban évente 18000-en halnak meg stroke következtében. Az Európa Parlament akciótervet dolgozott ki az agyi érkatasztrófák megelőzésére.

Az Európa Parlament stoke-kal kapcsolatos akcióterve elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt.

Rendszeres vérnyomásméréssel, a cukorbetegség, a kóros vérzsírszint kezelésével, az agyi érkatasztófák jelentős része ugyanis megelőzhető lenne. A prevenciónak azért van kiemelkedő szerepe, mert a stroke az estek nagy részében súlyos, maradandó egészségkárosodással jár. Attól függően, hogy az agy mely területét éri károsodás a tünetek különbözőek lehetnek.

Általában jellemző a féloldali bénulás, a beszédzavar, a nyelési, vizelési nehézségek, és a látótér kiesése. A stroke-t követően gyakaran alakul ki depresszió.

A stroke rizikótényezői:

Az elsődleges rizikófaktor a magas vérnyomás. Minél hosszabb ideje áll fenn, minél nehezebben befolyásolható a magasvérnyomás betegség, annál nagyobb veszélyt jelent. Sajnos sokan nincsenek tisztában a magas vérnyomás követkeményeivel, egy felmérés szerint az emberek 2/3-a nem tarja lényeges egészségügyi problémának.

A stroke további rizikó tényezője lehet még a cukorbetegség, a túlsúly, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, és a magas koleszterin szint is.
A stroke általában nem okoz fájdalamat, ezért a betegek jelentős része későn fordul orvoshoz, pedig az agyi érkatasztrófák esetében elengedhetetlen a gyors és szakszerű kórházi ellátás, mert csak így van esély a tartós rokkantság elkerülésére.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend