Hirdetés
Zavaros ismeretek a fájdalomcsillapításról

Zavaros ismeretek a fájdalomcsillapításról

Az ún. nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek a legáltalánosabban használt fájdalomcsillapító tabletták. Egy nemzetközi kutatás eredményei szerint azonban mind a beteg, mind pedig a kezelőorvosok ismeretei meglehetősen pontatlanok a gyógyszerekről.

Hirdetés
Hirdetés

A gyógyszereket gyakran használják a mozgásszervi eredetű fájdalmak csillapítására, ami eredhet például a nagy fájdalmakkal járó, időseknél gyakori krónikus ízületi gyulladásból (arthritis) is. A több országból származó kutatókat és orvosokat tömörítő Arthritis Akciócsoport olyan, hat országra (Egyesült Királyság, Mexikó, Németország, Olaszország, Franciaország és Ausztrália) kiterjedő vizsgálatot végzett, melyben betegeket és háziorvosokat kérdeztek meg a nem szteroid hatóanyagú gyógyszerekről.

Az adatfelvétel során 1204 krónikus mozgásszervi betegségben (főleg arthritisben) szenvedő beteget és 604 orvost kérdeztek meg. A megkérdezett betegek közül 78 százaléknál ítélték úgy, hogy nem tud eleget az ilyen gyógyszerek jó és mellékhatásairól. 47 százalék úgy nyilatkozott, hogy különböző okokból kifolyólag nem szed semmiféle fájdalomcsillapítót, inkább tűri a fájdalmat.

Az ismeretek hiányának dacára csak a betegek mintegy harmada vitatta meg kezelőorvosával a terápia részleteit. A recept nélkül kapható gyógyszerek mellékhatásairól az orvosok ismeretei is hézagosak voltak, csak 14 százalékuk ismerte őket részletesen. Minden negyedik orvos megemlítette, hogy nehezen tudja elmagyarázni a mellékhatásokat a betegeknek, és 90 százalékuk panaszkodott arra, hogy a leterheltség miatt erre nincs is ideje.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend