Egészségtelen ételek
A hamburger, a sült krumpli és más, magas hőmérsékleten sütött zsíros ételek, - melyek nagy mennyiségben tartalmaznak cukorbomlási végtermékeket - rövid ideig tartó, ám súlyos érműködési zavart okozhatnak, hosszú távon pedig szívbetegség kialakulásához vezethetnek - jelent meg a Diabetes Care című folyóiratban.
"A káros anyagok hatása csak időleges, hosszabb távon azonban a cukorbeteg és az egészséges emberek ereinek épségét is veszélyeztetik" - nyilatkozta Dr. Jaime Uribarri, a Sínai Hegyi Orvosi Egyetemen zajló kutatás vezetője.
Szakemberek szerint ezek a veszélyes anyagok elsősorban akkor keletkeznek, amikor a nagy mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmazó ételeket magas hőmérsékleten, száraz körülmények között készítik el. Ilyen szempontból egészségtelen a roston sütés, a grillezés és a zsírban sütés is, míg a párolás és dinsztelés kevesebb cukorlebontási végtermék képződésével jár.
A cukor bomlási végtermékei bizonyítottan összefüggésbe hozhatók a cukorbaj számos szövődményével (pl. a szívbetegséggel). Az új tanulmány szerint ezek az anyagok jelentős mértékben károsítják az ereket. Az érbelhártya károsodása pedig a szívbetegséghez vezető érelmeszesedés korai tünete.