Csőben sült karfiolos húsgolyó - Egészségséf
Mi nagyon szeretjük a csőben sült ételeket. A neve megtévesztő lehet, pedig nem csinálunk mást, mint egy besamellel leöntjük a sütni valókat, és megsütjük. Egyszerű eljárás, mégis finom, változatos ételek készíthetők.
Elkészítési idő: Kb. 75 perc
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús (csirkemell vagy pulykamell)
- 1 tasak előfőzött rizs
- ½ fej vöröshagyma aprítva
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál majoranna
- só, bors
- 1 egész tojás
- 1 nagy fej karfiol
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- tej
- 20 dkg reszelt sajt
Első lépésként a karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük. Közben a darált húst összekeverjük a rizzsel, tojással, hagymával, fokhagymával, fűszerekkel. Kis golyókat formálunk belőle és alaplében, vagy sós vízben (annyiban, hogy ellepje) fedő alatt pároljuk. Amikor ezzel is megvagyunk, a húsgolyókat kivesszük, a karfiolt leszűrjük. Egy kivajazott jénaiban szépen vegyesen elhelyezzük. Elkészítjük a besamelt a már ismert módon. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, kicsit pirítjuk, majd lassan adagolva a tejet addig hígítjuk, míg megfelelő állagú nem lesz. Közben megsózzuk. Leöntjük vele a karfiolos húsgolyókat, megszórjuk reszelt sajttal és 20 percre betesszük a 200 C fokra előmelegített sütőbe, pirosra sütjük.
Tipp! Ha megszórjuk a tetejét kockázott bacon szalonnával, még finomabb lesz.
Jó tudni! Akinek figyelnie kell rá, használjon barna rizst, illetve szénhidrát csökkentett lisztet.
Még több ízletes étel receptje Egészségséfünk konyhájából!
Tápérték (100 g)
|
Csirkemell |
Karfiol |
Rizs (száraz) |
Vaj |
Liszt |
Tej |
Tojás |
Energia |
114 kcal |
25 kcal |
378 kcal |
746 kcal |
370 kcal |
44 kcal |
143 kcal |
Fehérje |
21,2 g |
1,2 g |
7,1 g |
0,4 g |
12,3 g |
3,0 g |
12,6 g |
Zsír |
2,6 g |
0,2 g |
0,2 g |
80 g |
1,3 g |
1,5 g |
9,5 g |
Szénhidrát |
0 g |
4,9 g |
85 g |
0,5 g |
76,3 g |
4,7 g |
1,8 g |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

