Hány liter vér van bennünk?

Hány liter vér van bennünk?

Egy-egy durvább akciófilmet nézve néha elcsodálkozunk, hogy mennyi vér tud kifolyni egy-egy szereplőből. Meglepő módon, a képek nem állnak messze az igazságtól, hiszen tényleg elég sok vér csörgedezik ereinkben. De mennyi is valójában?

Egy átlagos, egészséges felnőtt ember vérereiben mintegy 5-6 liternyi vér kering, amely a teljes testsúly 6-8 százalékát jelenti. Első hallásra ez nagy mennyiségnek tűnik, de ha jobban belegondolunk, ez nem is olyan sok: egy korábbi cikkünkben említettük, hogy vérereink össz-hossza – már amennyiben lenne lehetőség az egyes szakaszok egymás után történő kiterítésére – elérheti akár a 100.000 km-t, ami pedig 2,5-ször hosszabb, mintha körbejárnánk a Földet az Egyenlítő mentén. Egyszóval, ekkora „tárolóba” kell is ennyi vérmennyiség.

Hány liter vér van bennünk?

Arról nem is beszélve, hogy ahhoz, hogy szervezetünk minden egyes sejtje jóllakjon tápanyagokkal, valamint a működéséhez és fennmaradásához elegendő mennyiségű oxigént kapjon folyamatosan, szükség van erre a vérmennyiségre.

Elég csak abba belegondolni, milyen súlyos, nemritkán halálesethez is vezető folyamat indul el az úgynevezett shock-reakció kapcsán. Ilyenkor hirtelen nagyfokú aránytalanság alakul ki az érpálya befogadóképessége, s a benne keringő vérmennyiség között. Ezt okozhatja nagymértékű vérvesztés, vagy az, ha ereink hirtelen kitágulnak (pl. túlérzékenységi reakció során).

Ahhoz persze, hogy ezt a hatalmas vérmennyiséget fenn is tudjuk tartani, többek közt elengedhetetlen a megfelelő mértékű folyadékfogyasztás, keringetéséhez pedig egy egészséges, hatékony pumpa, a szívünk. Hiszen, ha szívünk működése bármilyen okból károsodik, előbb vagy utóbb, de egyszer mindenképpen zavart szenved vérünk átforgatása, s ez torlódáshoz-hiányhoz, ezeken keresztül pedig súlyos, vagy akár életveszélyes tünetekhez is vezethet.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek