Meleg levesek hideg napokra
Akik nem annyira kedvelik a leveseket, ebben a jeges, téli időszakban azoknak is néha jól esik bekanalazni a forró finomságba. Adunk néhány tippet!
Csirkés-édesburgonyás krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
1 tk olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 darab chilipaprika
2 cm-es darab gyömbér
1 szál citromfű
ízlés szerint só, bors
friss koriander vagy snidling tálaláshoz
2 tk curry
7,5 dl csirke alaplé
1,6 dl kókusztej
50 dkg édesburgonya
2 darab csirkemellfilé
1 darab lime
1 tk cukorfél tk halszósz
Elkészítés:
Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd tegyük bele az összezúzott fokhagymát, lereszelt gyömbért és az apróra vágott chilit. Ezt egy pár perc alatt pirítsuk kicsit le, majd mehet rá a curry, azzal is keverjük össze.
Adjuk hozzá a csirkealaplevet (2 húsleves kockából készítve), a kókusztejet, egy szál citromfüvet és az édesburgonyát, és forrástól számított 15 percig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Vegyük ki belőle a citromfüvet, majd turmixoljuk le az egészet, amíg krémes állagú nem lesz. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A csirkemellet vágjuk vékony csíkokra, majd egy kis olajon pirítsuk meg. Csavarjuk ki a lime levét, és ezzel locsoljuk meg a csirkemellet, majd mehet rá a cukor és a halszósz is. Ezzel is forgassuk össze a serpenyőben a filét, hogy mindenhol átjárja a szósz és a cukor is megolvadjon.
Tálalásnál tegyünk minden tányérba csirkemellcsíkokat, arra öntsük a krémlevest, majd szórjuk meg mindegyiket chilivel és friss korianderrel vagy snidlinggel.
Orosz céklaleves – borcs
- 2 db cékla
- 2 db sárgarépa
- 1/4 káposzta
- 2 db burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek paradicsompüré
- 2 ek olívaolaj
- 1 db babérlevél
- 1/2 citrom leve
- só, bors
Tálaláshoz:
- tejföl
- kapor
Felaprítjuk a hagymát, a céklát és a sárgarépát vágjuk csíkok. Egy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, tegyük rá a hagymát, sózzuk és pároljuk üvegesre. Adjuk a hagymához a csíkokra vágott céklát és sárgarépát és 1 percig dinszteldjük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és összekeverjük.
Engedjük fel vízzel vagy alaplével és közepes lángon főzzük, amíg a zöldségek nagyjából megpuhulnak. Ezután a káposztát csíkokra vágjuk, a burgonyát kockára, ha a cékla nagyjából megpuhult, hozzáadjuk a leveshez, a babérlevéllel ízesítük. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.
Főzzük össze a cékla levest, amíg a káposzta is megfő. Vigyázzunk, ne főzzük túl! Úgy jó, ha a zöldségek roppanósak maradnak.
Ha kész, adjuk a borcs leveshez a fél citrom levét. Tálaláskor tegyünk a tányérokra egy-egy evőkanál tejfölt, és szórjuk meg kaporral.
A céklaleveshez barna rozskenyeret szoktak fogyasztani.
Gyömbéres-bazsalikomos húsgombócleves
Hozzávalók:
1 liter pulykaaprólék leves, leszűrve
2 db répa
2 szál szárzeller
20 dkg rizstészta
1 ek halszósz
2 ek szójaszósz
a gombócokhoz:
1 tojás
30 dkg darált pulykahús
2 gerezd fokhagyma, átpréselve
1 kis darab gyömbér, lereszelve
1 marék friss bazsalikom, apróra vágva
1 szikkadt zsemle, kevés vízbe áztatva, kicsavarva
só
bors
Elkészítés:
A gombóc hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Az átszűrt levest felforraljuk, gombócokat formálunk a húsos masszából, és beletesszük azokat a levesbe. 10 percig főzzük, majd kiszedjük a gombócokat. A levest ismét leszűrjük, és beletesszük a vékony karikára vágott répát és zellert. Főzzük 5-7 percig, hogy még a zöldségek roppanósak maradjanak, a gombócokat is visszatesszük bele, halszósszal és szójaszósszal ízesítjük. . A rizstésztát forró vízben készre főzzük a csomagoláson feltüntetettek szerint. Leszűrjük, és tányérokba tesszük. Rámerjük a levest és így tálaljuk.
Mézes-gyömbéres sütőtökkrém leves
Hozzávalók 4-6 főre:
1 kisebb sütőtök
1,5-2 l alaplé
2 dl tejszín
1 nagyujjnyi friss gyömbér
2-3 evőkanál méz
só, bors
Elkészítés
A sütőtököt daraboljuk fel, és távolítsuk el a magjait. Egy tepsibe téve, 200 fokos sütőben süssük meg. Ha elkészült, a húsát kanalazzuk egy lábosba, botmixerrel pürésítsük. Adjunk hozzá annyi alaplevet, hogy krémes állagú levest kapjunk. Forraljuk fel, ízesítsük sóval, borssal, majd adjuk hozzá a reszelt gyömbért. Ízesítsük mézzel, sóval és borssal. Néhány perc alatt főzzük össze. Mézzel csurgatva és korianderre tálald.