Fokhagymás-tejszínes spenót - Egészségséfünk receptje
Gyermekkorom kedvenc főzeléke volt a spenót. Édesanyám mindig tejben áztatott zsemlével, fokhagymával készítette. Később ezt az ízvilágot próbáltam továbbvinni egy kicsit modernebb formában, hogy családommal is megszerettessem ezt a nagyon finom, és egészséges ételt.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- 1 kg friss spenót
- 2 dl főzőtejszín
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- 2 evőkanál liszt
- olíva olaj
- só, bors ízlés szerint
- tej
Először a spenótot megmossuk, megtisztítjuk a szárától, és sós vízben megfőzzük. Amíg fő, addig 2 evőkanál lisztből és annyi olajból, amennyit felvesz, csinálunk egy zsemleszínű rántást, a végén beletesszük a zúzott fokhagymát. Amikor a spenót megfőtt, leszűrjük, aprítjuk, de nem turmixoljuk, rádobjuk a rántásra. Gyorsan összekeverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a tűzön összeforraljuk. Ha túl sűrű, tejjel hígíthatjuk. Ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.
Tipp! Ha van párolóedényünk, akkor érdemes a spenótot abban párolni. A főzőtejszín 10 százalékos legyen, fehérliszt helyett használhatunk szénhidrát-csökkentett lisztet, így a cukorbetegek, diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.
Jó tudni! A spenót tele van vitaminokkal, és ásványi anyagokkal: K-vitamint, A-vitamint, mangánt, folsavat, magnéziumot, vasat, C-vitamint, B2-vitamint, kalciumot, káliumot, B6-vitamint, élelmi rostokat, növényi fehérjéket, foszfort, cinket és E-vitamint is tartalmaz.
Spenót tápértéke (párolva 100 g)
Energia: 21 kcal
Fehérje 3 g
Zsír: 0 g
Rost: 2 g
Víz: 91 %
Ásványi sók |
(mg) |
Vitaminok |
(mg9 |
Kalcium |
122 |
A-vitamin |
737 RE |
Vas |
3 |
C-vitamin |
9 |
Cink |
1 |
B1-vitamin |
0,1 |
Mangán |
1 |
B2-vitamin |
0,2 |
Kálium |
419 |
B3-vitamin |
0 |
Magnézium |
78 |
B6-vitamin |
0,2 |
Foszfor |
50 |
E-vitamin |
1 |
MÉG TÖBB RECEPT!
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

