Fokhagymás-tejszínes spenót - Egészségséfünk receptje

Fokhagymás-tejszínes spenót - Egészségséfünk receptje

Gyermekkorom kedvenc főzeléke volt a spenót. Édesanyám mindig tejben áztatott zsemlével, fokhagymával készítette. Később ezt az ízvilágot próbáltam továbbvinni egy kicsit modernebb formában, hogy családommal is megszerettessem ezt a nagyon finom, és egészséges ételt.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók:

  • 1 kg friss spenót
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 gerezd fokhagyma zúzva
  • 2 evőkanál liszt
  • olíva olaj
  • só, bors ízlés szerint
  • tej

 Fokhagymás-tejszínes spenót - Egészségséfünk receptje

Először a spenótot megmossuk, megtisztítjuk a szárától, és sós vízben megfőzzük. Amíg fő, addig 2 evőkanál lisztből és annyi olajból, amennyit felvesz, csinálunk egy zsemleszínű rántást, a végén beletesszük a zúzott fokhagymát. Amikor a spenót megfőtt, leszűrjük, aprítjuk, de nem turmixoljuk, rádobjuk a rántásra. Gyorsan összekeverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a tűzön összeforraljuk. Ha túl sűrű, tejjel hígíthatjuk. Ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.

Tipp! Ha van párolóedényünk, akkor érdemes a spenótot abban párolni. A főzőtejszín 10 százalékos legyen, fehérliszt helyett használhatunk szénhidrát-csökkentett lisztet, így a cukorbetegek, diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.

Jó tudni! A spenót tele van vitaminokkal, és ásványi anyagokkal: K-vitamint, A-vitamint, mangánt, folsavat, magnéziumot, vasat, C-vitamint, B2-vitamint, kalciumot, káliumot,  B6-vitamint, élelmi rostokat, növényi fehérjéket, foszfort, cinket és E-vitamint is tartalmaz.

Spenót tápértéke (párolva 100 g)

Energia: 21 kcal

Fehérje 3 g

Zsír: 0 g

Szénhidrát: 3 g

Rost: 2 g

Víz: 91 %

Ásványi sók

(mg)

Vitaminok

(mg9

Kalcium

122

A-vitamin

737 RE

Vas

3

C-vitamin

9

Cink

1

B1-vitamin

0,1

Mangán

1

B2-vitamin

0,2

Kálium

419

B3-vitamin

0

Magnézium

78

B6-vitamin

0,2

Foszfor

50

E-vitamin

1

MÉG TÖBB RECEPT!

Tejszínes cseresznyés lepény

Reform faírt, régi ízzel

Gyömbéres pulykamell

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek