Az illatok pszichológiai hatása: a női parfümök és az érzelmi egyensúly

Az illatok pszichológiai hatása: a női parfümök és az érzelmi egyensúly

Hogy mit képviselhet egyetlen illat? Egy jelentős életszakaszt, egy mindent átformáló életérzést, egy tipikus, jellegzetes életvitelt, sőt magát a változást is, ami örök, állandó. Ám ez csak az érem egyik oldala.

2023.08.05

A másik oldalon ott vannak az érzések, az emlékek, amik egyetlen illatjegy hatására szinte a semmiből törnek a felszínre. A tudósok már régen bebizonyították a kapcsolatot az orrban található mintegy ezer receptor és az emlékképek között, lévén ahogy egy illat érzékelése megtörténik, úgy vele párhuzamosan érzelmek mutatkoznak, amikhez szorosan kötődhetnek elmúlt események, emberek, helyzetek. A parfümözés tehát nem pusztán kényeztetés, bár természetesen ez is igaz az esetében, hanem annál jóval többről van szó. Az illatok idővel beégnek a memóriánkba, érzések kapcsolódnak hozzájuk, és ez a csomag életünk végéig elkísér minket.

Az illatok pszichológiai hatása: a női parfümök és az érzelmi egyensúly

Hogy jön ide a harmónia?

A fentiek fényében jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a női parfüm milyensége miként függ össze az egyensúllyal? Nagyon egyszerű. Ha az adott illatkarakterhez egyensúlyt idéző érzelmek társulnak, akkor a receptorokkal felfogott inger végül olyan érzelmi válaszreakciót generál, aminek az eredménye a harmónia. Olyannyira erős lehet ez a bevésődés, hogy egy életen át kitarthat. Sőt! Ennek ma már a tudatos formáját is sokan alkalmazzák. A folyamat roppantul egyszerű. Adott egy vonzó illat. A belélegzés pillanatában nincs más feladat, mint felidézni a harmónia, az egyensúly állapotának érzését. S ahogy az orrban lévő receptorok detektálják az illatot úgy bukkan fel vele együtt az érzelem, s idővel e kettő összekapcsolódik, mégpedig elválaszthatatlanul. Pár alkalom után már megfigyelhető mindez.

Vagyis a pszichológiai egészséghez nagymértékben hozzájárulhatnak az aromák. Mindennek tetejében ez az egész irányítható akkor, ha az érzelemtársítás szándékos, előre megfontolt és kigondolt.

Mi a helyzet a rossz érzésekkel?

Előfordulhat ugyanezen logika mentén, hogy egyes karakterekhez kifejezetten negatív érzések kapcsolódnak. Ez teljesen természetes, de a jó hír az, hogy a fent bemutatott metodika alapján felülírható mindez. Azaz az illatot érdemes csak kis mennyiségben használni, hogy az érzelmi reakció ne legyen annyira heves. Ha ez megvan, akkor a beszippantás pillanatában jöhet egy pozitív érzés, vagy ha ennek a felidézése nem megy a lelki nyomás miatt, akkor egy semleges érzelem is tökéletesen megfelel. A lényeg a balansz megteremtése. Ez jóval hosszadalmasabb folyamat, mint a pozitív érzések aromákhoz társítása, lévén már adott egy szinapszis kapcsolat, amit felül kell írni. De kellő türelemmel, elszántsággal ez száz százalékban megvalósítható.

Egyetlen illat egy élethosszon át?

Igen, akad, aki ragaszkodik ahhoz, hogy egyetlen illatjegy az, ami hozzá illik. Valahol megható, és nagyon is karakteres ez a típusú vonzódás, kitartás, ám valahol a lehetőségek számát jelentősen lecsökkenti. Azaz megéri nyitott orral járni, és jó ötlet a különböző életszakaszokhoz eltérő illatokat választani még akkor is, ha esetleg marad egy, ami mindenkor elsőbbséget élvez.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek